Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tvärkonstnärliga möten på första Bothnia Biennale

Från 2014
Uppdaterad 04.09.2014 16:12.
Annika Sillander
Bildtext Annika Sillander är medlem i arbetsgrupen bakom Bothnia Biennale
Bild: Yle/Roger Källman

På väg - det är temat för den första Bothnia Biennale, ett evenemang som inleds den 9 september. Representanter för olika konstformer bjuder på sina tolkningar av temat.

Syftet är att ge ett lyft åt det mångsidiga konstlivet i Österbotten, Södra Österbotten och Mellersta Österbotten och att främja samarbetet mellan de olika aktörerna. Program ordnas i Vasa, Seinäjoki, Nykarleby, Karleby, Kristinestad, Alavo och Koskenorva.

Första Bothnia Biennalen står för dörren - Spela upp på Arenan

- Det är både längre utställningar och kortare evenemang, performanser och föreställningar, säger Annika Sillander, som är en av medlemmarna i arbetsgruppen för biennalen

Ett intressant projekt inom ramarna för Biennalen är Sonja Backlunds Grown Graffiti. Ungdomar i Vasa och Seinäjoki har under sommaren odlat grönsaker och växter på oanvända ställen i stadsmiljön och Backlund har dokumenterat processen. (Grown Graffitis Facebooksida)

- Jag gillar det här, eftersom det har involverat ungdomarna under en längre pediod och det har fört in ett annorlunda element i stadsbilden, säger Sillander

Temat för biennalen är alltså "På väg". Det märks inte minst i avslutningen på det hela. Då tar biennalen över Kvarkenfärjan Wasa Express, detta under rubriken Sea Stories.

- Veckoslutet 17-19 oktober förvandlas färjan till ett flytande kulturcentrum. Där kommer att vara visningar av konstfilm, performanser, installationer och så vidare. På det här viset vill vi länka Vasa till Umeå, som ju är europeisk kulturhuvudstad i år, säger Annika Sillander.

Se också:
Bothnia Biennales blogg (på finska och svenska)