Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Yles korrespondent stoppades i Ukraina igen

Från 2014
Uppdaterad 04.09.2014 15:08.
Marja Manninen rapporterar direkt från Donetsk, Ukraina.
Bildtext Marja Manninen rapporterar direkt från Donetsk, Ukraina.

Marja Manninen stoppades vid en vägspärr nära staden Mariupol i Ukraina tidigare under dagen, men fick senare åka vidare. Ett storanfall från rebellerna har förväntats i Mariupol redan i några dagar.

Yles korrespondent Marja Manninen stoppades vid den ukrainska arméns vägspärr redan för andra gången. Hon var på väg från Donetsk till Mariupol.

Vid 11.30 på torsdag meddelade Manninen att hon tagits tillfånga nära Mariupol vid arméns sista vägspärr. Den här gången konfiskerades däremot inte hennes telefon, till skillnad från då hon stopapdes vid en annan spärr 30 kilometer från Donetsk mot Mariupol.

Enligt Manninen behandlades hon och hennes fotograf som fiender vid den förra vägspärren, eftersom de kom från ett område som rebellerna kontrollerade.

– Vi kom ju från fiendens sida, med andra ord från det rebellkontrollerade Donetsk.

Manninens pass och presskort inspekterades vid den sista spärren, men hon fick sedermera åka vidare.

Nervösare stämning

Manninen och hennes fotograf stoppades för första gången en stund på torsdagmorgon. Då berättade Manninen att stämningen vid vägkontrollen var betydligt mycket mer spänd än dagen innan. Reporterns och fotografens passersedlar utreddes i en timme, och man hotade konfiskera deras utrustning. Till slut framkom det ändå att båda var ackrediterade för att få röra sig på områden som den ukrainska armén kontrollerar, trots att de aldrig fått lovet i svart på vitt.

Enligt Manninen krävdes samma ackreditering också vid den andra vägspärren.

– Vid den förra vägspärren pågick skottlossning på båda sidorna precis innan vi kom dit, men ställningarna var de samma som tidigare – Ukrainas armé var alltså ungefär 30 kilometer från Donetsk.

”Vägen var lugn”

Manninen berättar att hon endast såg några stycken av den ukrainska arméns pansarvagnar på vägen till Mariupol.

– I övrigt var vägen ganska lugn, och det fanns inte mycket trafik.

Ett storanfall från rebellerna mot Mariupol har väntats redan i några dagar. På onsdag cirkulerade information om att den ukrainska arméns trupper skulle ha satts att skydda staden. Mariupol är ett av de områden som tidigare kontrollerades av rebellerna, men som nu återtagits av Ukrainas armé.

Yle Uutiset / Anne Orjala

Läs också: Nervös stämning i östra Ukraina