Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Den stora vinnaren är ishockeypubliken"

Från 2014
Uppdaterad 04.09.2014 18:38.
Göran Stubb
Bild: YLE

Helsingforslaget Jokerit flyttar över till den kontinentala ligan KHL. Det betyder att publiken i södra Finland kommer att kunna njuta av högklassig ishockey under säsongen. Huruvida Jokerits medverkan i KHL bidrar till en utveckling inom finländsk ishockey ställer sig Göran Stubb skeptisk till.

- Den stora vinnaren är ishockeypubliken. Du kan välja mellan KHL-ishockey och FM-ligan. Den här tiden på året är det alltid samma gnäll. Alla stjärnor flyttar utomlands.

- Ser man på Jokerits laguppställning så finns där många finländska spelare som ändå skulle spela utomlands om de inte funnits i Jokerits led.

Göran Stubb, bland annat talangscout, vd för Finlands Ishockeyförbund och tränare, menar att KHL är en stark liga, idrottsligt sett, men tyvärr vilar ligans hela ekonomi på sponsorpengar.

- Om det händer något med sponsorerna så kan det finnas risk för att ligan försvinner, säger Stubb.

Finns det risk för att ligan går under?

- Man vet ju aldrig vad som händer. Enligt Stubb så bygger de andra europeiska ligorna på en tryggare ekonomisk grund, eftersom att de lever på biljettintäkter och endast delvis på sponsoravtal. Men sponsoravtalen är inte i närheten av de som bygger upp KHL.

Tidigare försvann tre lag ur KHL och några andra har svåra ekonomiska problem idag, säger Stubb.

Lyssna på intervjun med Göran Stubb här:

Radiohuset: Göran Stubb kommenterar KHL-starten

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln