Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kattanelever i Åbo fast för knarkbrott

Från 2014
Uppdaterad 10.09.2014 22:27.
Bildtext För de flesta av ungdomarna handlar det om att ha rökt cannabis.
Ekenäs gymnasiums rektor Marianne Pärnänen.
Bildtext Rektor Marianne Pärnänen tycker det är viktigt att agera i ett tidigt skede.

Ett 40-tal ungdomar i Åbo misstänks för narkotikabrott. De flesta är elever från Katedralskolan.

Följder

  • Innehav eller bruk av narkotika leder alltid åtminstone till en anmärkning. Böter eller fängelse kan också följa.
  • Försäljning eller distribuering av narkotika leder alltid till åtalsprövning och behandling i rätten. Maximistraffet för försäljning av narkotika är två års fängelse.
  • En anmärkning om narkotikabruk kan försvåra möjligheterna att få körkort, skjutvapentillstånd eller tillstånd att fungera som ordningsvakt.
  • Uppbådet kan sjutas upp för den som blivit fast för att ha använt narkotika.
  • När det gäller minderåriga som åker fast för narkotikabrott görs alltid en barnskyddsanmälan.

(Källa: polisen)

Som bäst pågår en stor förundersökning om narkotikabrott i Åbo. Förundersökningen som startade i sommar omfattar 30-40 ungdomar. Många av ungdomarna, kring 80 procent, är nuvarande eller tidigare elever vid Katedralskolan. För de flesta handlar det om att ha rökt cannabis. Men en del av ungdomarna misstänks också för andra brott. Bland annat har polisen påträffat ecstasytabletter.

I onsdags var en representant från narkotikapolisen i Åbo på plats vid ett föräldramöte i Katedralskolan för att informera om situationen. Lena Hindström-Pesu, ordförande för Hem och skola i Åbo, var på plats under mötet.

- Som förälder blir man väldigt orolig och det var nog en del chockade miner efter mötet. Som polisen berättade är det fråga om helt vanliga barn och det var nog en överraskning för många, säger Hindström-Pesu.

"Viktigt att lyfta fram saken i ett tidigt skede"

Att så många av eleverna som åkt fast för innehav av cannabis går i Katedralskolan är givetvis oroande säger rektor Marianne Pärnänen. Samarbetet med polisen har ändå fungerat bra och hon är nöjd över att polisen var på plats för att informera föräldrarna.

- Det är oroväckande att det är så många som använder droger men det positiva är att man lyfter fram problemen i ett tidigt skede. Då kan man agera innan det gått för långt, säger Pärnänen.

Anknytningen till Katedralskolan är enbart att de flesta ungdomar har gått eller går i skolan. Det har inte framkommit att någon större försäljning skulle ha ägt rum i skolan.

Alla ungdomar har ännu inte förhörts och polisen vill i det här skedet inte gå ut med mer detaljer kring utredningen.

Läs även: "Tala med ungdomarna om varför de knarkar"