Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Mårten har tappat passionen

Från 2014
Uppdaterad 08.09.2014 20:09.
Efter Nio: Mårten hittar inte passionen - Spela upp på Arenan

Efter Nio bjöd in gäster som kunde tala om passion, något som programledaren Mårten Svartström säger sig sakna.

Passion, d.v.s. förkärlek till en person, en sak eller en åsikt. Den kan leda till något gott och den kan leda till fördärvet. Men främst av allt kan man uppleva en brist på passion, precis som Efter Nios programledare Mårten Svartström. Efter Nio frågade dem som vet: var kan Mårten – och också vi andra – hitta passionen?

claes andersson och tuomas enbuske
Bildtext Claes Andersson och Tuomas Enbuske.
Bild: Yle/Parad Media

– För mig är passion är ett intensivt kärleskförhållande. Ett instensivt sexuellt förhållande där man vill sammansmälta med den andra när som helst och var som helst och utan att bry sig om något annat. Man kan kalla passionen för “ett snabbt övergående förvirringstillstånd med god prognos”, som sedan i bästa fall övergår till något annat, så som kärlek, vänskap, ömhet, hat, m.m, förklarar Claes Andersson.

Psykiatern, författaren och musikern Andersson vet efter årtionden av fältstudier vad han snackar om. För tillfället hittar han själv passionen i jazzmusiken, något som tillåter honom att ta sig till en plats dit han annars inte kommer. I diktningen har han förevigat den heta passionen och han vet också när passionen kan övergå till ett beroende, som t.ex. då han hittade spelapparaterna i kasinot och var nära att bli ruinerad.

Maria Sundblom-Lindberg och jens Berg
Bildtext Maria Sundblom Lindberg och Jens Berg.
Bild: Yle/Parad Media

Men nu ska man inte förstå Mårten fel. Han tycker mycket om sin fru och familj, som i sig själva utgör en passion i hans liv. Men för övrigt saknas den i Mårtens liv, upplever han. Förr var det musik och viner, men nu intresserar inte heller de på samma sätt som tidigare. Andersson misstänker att Mårten i sitt yrke som journalist blivit lite cynisk och distanserad till allting och att han borde ta ledigt. För Efter Nios del passar det här däremot inte (red. anm.).

manuela bosco speglar sig
Bildtext Manuela Bosco.
Bild: Yle/Parad Media

Passionerade öden

Chefredaktören Jens Berg känner igen sig i Mårtens situation. Berg gjorde passionen till sitt yrke och tog på så sätt kål på passionen. Han var journalisten som älskade att rapportera om sitt älsklingsområde, idrott, och fick till slut nog av det hela. Sedan blev han byråkrat och kom bort från sin f.d. passion, med den positiva påföljden att han senare hittade sin gamla passion igen. Skådespelaren Manuela Bosco var tidigare toppidrottare och tappade passionen för sitt yrke till den grad att hon måste avsluta karriären. Det tog för henne tre till fyra år att komma upp på benen igen. Hon sökte och sadlade om och hittade till slut passionen i skådespeleriet.

Journalisten och Twitter-kungen Tuomas Enbuske har genom sitt yrke blivit trött på människor. Han säger sig inte vara cynisk, men p.g.a. att han ständigt träffar och intervjuar människor vill han inte se dem på fritiden. Det är därför han istället sysslar med en av sina stora passioner: Twitter.

– Twitter är bra på det sättet att man får avlägsna sig när man vill utan att vara oartig. Det passar ypperligt människohatare som mig, berättar Enbuske.

Förutom Twitter älskar Enbuske också tidningar och att läsa men framförallt har han en passion för kvinnor, en passion som inte enbart är av sexuell karaktär.

– Kvinnor är så konstiga. Män och kvinnor är lika med också så olika. Jag både älskar och hatar dem samtidigt. Olikheten märks också på ett samhälleligt plan i det att kvinnor får en mindre lön jämfört med män. Det beror att på kvinnor bryr sig mera om andra människor medan män är bättre på att ta åt sig, resonerar Enbuske och tillägger ändå att skillnaden i lön är fel.

Hittar Mårten sin passion?

Efter Nios passionsexperter är eniga, passionen måste vårdas eller sökas. Prästen och familjeterapeuten Maria Sundblom Lindberg sammanfattar det kort och koncist: ett liv utan passion är tråkigt och motsatsen till passion är likgiltighet. Passion kräver tid för att hållas vid liv, samtidigt som man måste acceptera att passionen kan ta slut, vilket gäller både människor och saker. Om passionen försvinner från yrket kan det vara bra att försöka göra något annat för en tid.

Claes Andersson frågade på måfå om Mårten kunde kanske tänka sig skriva en roman?

– Ja! Brister Mårten ut.

Andersson lyckades luska ut vilken passion som låg slumrande inne i Mårten. Var det sedan Anderssons skicklighet eller enbart en gissning som löste gåtan? Vem vet! Mårten tyckte å sin sida att diskussionen blev för personlig och ville gå vidare. Det återstår med andra ord att se om Mårten Svartström någon vacker dag kommer att skriva sin stora roman.

Efter Nio, måndag 8 september kl. 21.00 i Yle Fem och på Yle Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan