Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Missbruk av ord och att inte vara artig

Från 2014
Uppdaterad 05.09.2014 11:08.
Birgitta Udd och Melinda Lönnberg.
Bildtext Birgitta Udd och Melinda Lönnberg.
Bild: Yle/Marica Hildén

Fredagssnackarna diskuterade myndigheternas granskning av etniska restauranger i Västnyland. Birgitta Udd och Melinda Lönnberg säger att det är viktigt att bemöta andra människor med respekt.

Myndigheterna har granskat 52 etniska restauranger i Västnyland. Endast elva restauranger fick grönt ljus. Målet med razzian var bland annat att hitta eventuell illegal arbetskraft, kontrollera olägenheter i arbetarskyddet och syna försäljning utan kvitto.

Granskningen sköttes respektlöst, anser en av ägarna, Nazar Ali i Ekenäs.

Nazar Ali är inte glad för det burdusa intrånget. Hans restaurang fick godkänt i granskningen.

Hela 26 restauranger fick böter för försummelser när det gäller arbetstid. Främst handlade det om att restaurangerna saknade arbetslistor.

Konsten att bemöta människor

Birgitta Udd, Karis, påpekar att myndigheterna har rätt att granska restauranger, men att det har stor betydelse hur man bemöter människor.

Radio Vega Västnyland

5:01

Radio Vega Västnyland

13:14

- Det är ledsamt att restaurangägaren förlorade kunder, jag tror att det säkert skulle ha varit möjligt för honom att sköta sina kunder vid sidan om granskningen.

Melinda Lönnberg, Mjölbolsta, säger att det är viktigt att myndigheter är artiga.

- De bevakar våra rättigheter och de ska vara artiga och låta folk sköta sina jobb vid sidan om. Det är det burdusa sättet som upprör mig och jag är irriterad över ordvalet: etnisk restaurang. Vad är det? Det här handlar om missbruk av ord och oartighet. Man ska använda det sunda förnuftet när man bemöter andra människor. Hur ska vi kunna lita på att myndigheterna sköter våra rättigheter om de bemöter folk så här?

Funderar myndigheterna på händelserna?

Birgitta Udd hoppas att myndigheterna funderar på saken efter allt som skrivits om granskningen.

- De var flera stycken som tillsammans utförde granskningen, så jag utgår från att de funderade på det som hände efteråt, då de gått ut ur restaurangerna.

Effektivera!