Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Grannen låter mig inte bygga ett skjul!

Från 2014
Uppdaterad 05.09.2014 15:20.
Grannakuten
Bild: Eva Frantz

Fråga: Vi skulle vilja bygga ett litet (4 m²) trädgårdsskjul i ett hörn. Tomten lutar en del, så det här är den enda platsen där vi kan bygga skjulet utan en massa extra stök.

Problemet är att skjulet i så fall skulle hamna tre meter från tomtgränsen och nu har vår granne satt sig på tvären. Vi har en tät och hög granhäck och noll insyn mellan tomterna, ändå anser grannen att vårt skjul skulle sänka värdet på hans fastighet. Därför vägrar han ge sitt samtycke till att vi bygger skjulet där vi planerat. Till saken hör att grannen sedan tidigare har ett horn i sidan till oss, då vi vägrat hugga ner några träd som han tycker vi borde avlägsna från vår tomt. Jag har en känsla av att hen mest krånglar för att hämnas.
Vad kan vi göra?

Ordförande för stadsdelsföreningarnas samråd i Vasa Peter Remahl.
Bildtext Peter Remahl är ordförande för stadsdelsföreningarnas samråd i Vasa
Bild: Yle

Peter Remahl svarar:
Börja med att utreda vems granhäcken är och om den står på rätt ställe. Du kanske kommer att behöva lite kött på benen i den här diskussionen. Det verkar ju faktiskt som att grannen fortfarande hämnas för de där träden som inte höggs ner i tiderna ifall han nu ids säga nej till ett så här pass litet skjul som han inte ens kommer att se. Kanske ni kunde kompromissa så att ni lovar ta ner några träd trots allt om ni får bygga skjulet? Om båda ger efter lite kan ni säkert komma fram till en lösning.

Om grannen vägrar ge sitt samtycke får du faktiskt inte bygga skjulet. Jag rekommenderar inte att du bygger utan grannens tillstånd, då blir det bara ännu mera bråk. Ta med dig ett bakverk och gå över och diskutera, oftast brukar sådana här saker gå att reda ut på det sättet.


Problem med grannen? Ställ din fråga här!

Andra frågor:

Villagrannen hugger ved när jag vill ta sovmorgon!
Hunden skäller konstant, grannen tror mig inte

Mer om ämnet på Yle Arenan