Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kerstin Kronvall: Putin stjäl föreställningen

Från 2014
Uppdaterad 05.09.2014 14:08.
Kerstin Kronvall.

Om president Obama på besök i Estland och Nato med toppmöte i Wales trodde att de skulle få de största rubrikerna den här veckan bedrog de sig kapitalt.

President Putin lyckades med sina sju krav för vapenvila i Ukraina och sina motstridiga uttalanden om vad han diskuterat med Ukrainas president ta över initiativet och förstaplatsen i nyhetssändningar, åtminstone här i Finland.

Blott det vanvettiga dödandet i östra Ukraina tar slut är det egalt om vi kallar det eldupphör eller vapenvila. Det allra viktigaste är att stoppa ytterligare blodspillan. Det som däremot är synnerligen viktigt är det som händer efter att vapnen tystnat – om de tystnar.

Det vi nu har är president Putins krav på Ukraina medan hans lista inte ger några som helst svar på hur Putin ser på de krav Ukraina och omvärlden har ställt på Ryssland. Nämligen att man slutar sända in soldater och vapen i Ukraina samt att Ukraina ges möjlighet att bevaka sin gräns.

Även om man nu skulle lyckas komma överens om att få slut på striderna kan man inte göra det i en handvändning. Det går inte så lätt att få ut information till alla som deltar i striderna då många krigare rör sig i små grupper och finns på långt avstånd från varandra. Det är heller inte helt klart om man har någon systematisk ordergång.

Med tanke på Ukrainas framtid är det svårt att se hur landet skulle kunna komma ut ur det här kriget och den här samhälleliga krisen utan oerhört stora svårigheter. Hur mycket president Porosjenko än frotterar sig med sina västliga vänner kommer hans och hela statsmaktens energi att vara bunden till östra Ukraina för år, om inte årtionden, framöver. Ryssland kommer att kunna hålla sin tumme över området och genom sitt inflytande se till att där blir oroligt så fort Ukrainas kärlekshistoria med väst blir alltför intensiv.

För EU kommer associationsavtalet som man har ingått med Ukraina att innebära ett visst inflytande i ukrainsk politik men risken finns att det i slutändan kommer att handla mera om att betala än om att samarbeta.

För Ryssland kan en vapenvila i östra Ukraina betyda att landet både klarar sig undan ytterligare ekonomiska sanktioner och kan hålla kvar sitt inflytande i Ukraina.

Läs också: Fortsatt förvirrande information om Ukraina