Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fortsatt förvirrande information om Ukraina

Från 2014
Uppdaterad 05.09.2014 14:00.
Ukrainska flaggan.

Det är nästintill omöjligt att få fram sanna uppgifter om vad som pågår i östra Ukraina. I går kväll kom det till exempel mycket motstridig information från staden Mariupol. Vissa hävdade att staden besköts med häftig eld från ryska Grad-raketer medan andra källor samtidigt uppgav att det i staden pågick stora pro-ukrainska demonstrationer.

Bara de foton som under kvällen publicerades på Twitter visade väldigt olika scenarier, alldeles som de uppgifter som kom via nyhetsbyråer.

Frivilliga soldater på semester?

Medan president Putin fortsätter att hävda att inga ryska trupper finns i Ukraina kommer det inne i Ryssland fram allt flera bevis på att ryska soldater sänds in i östra Ukraina och också dödas där i strid.

De första ryska journalister som kom ut med bevis på att unga ryska soldater hade stupat råkade illa ut och man försökte till och med tysta dem med våld.

I ljuset av det var det rätt intressant att tv-kanalen NTV, som står nära Kreml, i går publicerade ett reportage från en soldatbegravning i staden Kostroma. I reportaget sades det att den 28-årige Anatolij Travkin hade gett sig iväg till Ukraina som frivillig efter att hela sitt liv ha drömt om att bli soldat. Han sa till sin familj att han åker på semester men valde i själva verket att försvara vanliga människor lika honom själv mot nationalister, sägs det i tv-inslaget.

På det här sättet vidhåller de ryska makthavarna alltså att de soldater som dödas i Ukraina är på semester, något som presidenten har sagt gång på gång. Samtidigt berättar allt flera familjer om hur deras söner har meddelat att de sänd iväg med sina enheter till Ukraina.

Åsikterna delade i Ryssland

Det blir alltså allt svårare för president Putin att få hemmapubliken att tro att ryska trupper inte deltar i strider i Ukraina. Levada tsentr som är ett oberoende institut för opinionsundersökningar gjorde i augusti en undersökning om huruvida ryssarna tror att landet deltar i striderna och vad de anser om det.

En fjärdedel av de som svarade ansåg att Ryssland borde blanda sig i den ukrainska krisen men att de är förhindrade att göra det, nästan en tredjedel sade att Ryssland inte deltar och att det är rätt och riktigt. Ungefär var sjätte svarade att Ryssland blandar sig i konflikten men inte borde göra det och nästan lika många ansåg att Ryssland är med i konflikten och också ska vara med.

Läs Kerstin Kronvalls kommentar om läget här!