Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Thomas Lundin fick fem frågor om dans

Från 2014
Uppdaterad 05.09.2014 12:33.
Thomas Lundin sångare, skådespelare, programledare och schlagerexpert.
Bildtext Thomas Lundin debuterar på Danslistan
Bild: Termmusik

Thomas Lundin debuterar på Danslistan med nya låten Bara när jag blundar. En sång skriven av vissångerskan Anna Döbling och i Thomas Enroths arrangemang en danslåt lämplig på vilket dansgolv som helst. Lundin har gästat Vegalistan under åren, men nu testar vi honom för första gången hos dansvännerna.
Thomas fick fem frågor om hans förhållande till dansmusik.

1) Danslistan - hur känns det?

- Framför allt var det oväntat - men samtidigt både roligt och smickrande. Uppfattar mig själv som vissångare och Bara när jag blundar som en visa. Jag har sjungit den på flera visfestivaler, för en sittande publik, under sommaren. Att nån kommer på tanken att dansa gör mig lite överraskad, men mest glad! Bättre feedback kan man kanske inte få? Att nån inte kan sitta still när den hör ens sång?

2) Hurudant förhållande har du till dansbandsmusik?

- I min barndom var dansmusik det samma som mys hemma hos mommo och mofi. Där lyssnades det mycket på Flamingo och Sten & Stanley. Senare i livet hade jag väl, lite fördomsfullt och slentrianmässigt, samma inställning till dansband som de flesta andra - en musikstil man lätt kan se ner på, hånle åt, och inte riktigt ta på allvar. Men det vände när jag år 2008 började jobba för P4 Dans i Sveriges radio. Då kom jag genren närmare och lärde mig vad det hela handlar om. Fördomar handlar ju nästan alltid om okunskap. I dag kan jag lätt skilja på god och dålig dansmusik. Det kunde jag inte förr. Då lät allt som en enda smörig sörja.

Idag kan jag skilja mellan god och dålig dansmusik

3) Som sidekick åt Deutgen i P4 har du lyssnat på en hel del dansband på sistone; är musiken och kulturen den samma idag som när det begav sig med Vikingarna, Sven Ingvars, Flamingo osv på 60-70-talet?

- Jag som har vuxit upp i Finland på 80-talet, har lite svårt att med exakthet uttala mig om dansbandsmusiken i Sverige på 60- och 70-talet... Men rent musikaliskt tycker jag personligen att det låter rätt lika, då som nu. Själva kärnan i dansbandskulturen - ett band spelar, folket dansar - är ju också den samma. Också om det hela var större förr i tiden, räknat i publiksiffror alltså.

4) Dansbandsmusiken delar folket - vad kan banden/arrangörerna/redaktörerna göra för att lyfta dansbandskulturen?

- Dansbandsmusik är ju en speciell genre och jag tror att den ska få vara det. Precis som du säger, delar den folket, och det tror jag inte vi kan kringgå. Det kommer den alltid att göra. Och det är också det som är själva charmen. Personligen längtar jag inte efter en värld där det finns mera dansmusik.

5) Är det bra eller illa att som du göra schlager och visa och nu "dans"-musik?

- Min identitet som vissångare rubbas inte det minsta av detta! Ser det bara som en rolig chans att få vara med och tävla - och det gillar jag. Men varken jag, eller låtens kompositör och textförfattare Anna Döbling, uppfattar oss som dansbandsmusiker. Tror inte heller att publiken kommer att göra det.

Säger alltså Thomas Lundin, en av veckans utmanare på Danslistan.
Häng med i röstningen!
I Vega på söndag kl. 14.06 och tisdag kl. 13.03.

Mer om ämnet på Yle Arenan