Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Att arbeta med trä är livet, tycker Bergökonstnär

Från 2014
Uppdaterad 05.09.2014 13:21.
Lars-Göran Söderholm med några av sina konstverk
Bild: Yle/Pia Lagus

En älg i naturligstorlek står beskedligt vid uppfarten till Lars-Göran Söderholms hem på Bergö. Den är hans enda verk gjord av cement. I övrigt är det trä som gäller för konstnären.

-Redan som liten sökte jag mig till vedlidret för att tälja, lite som Emil i Lönneberga, säger Lars-Göran Söderholm.

Några hyss behövde han dock inte göra för att få syssla med det som han gillade allra mest, nämligen att jobba med trä. Och det är en passion som bestått år efter år. Han har alltid målat också och gett kurser i oljemålning under trettio års tid.

Inspirationen hittar han i naturen. Intresset för fåglar och djur har resulterat i hundratals konstverk såsom träfåglar och snidade tavlor i trä. Den konstnärliga ådran finns i släkten och numera titulerar Söderholm sig konstnär på heltid.

-Jag gör en stor del som beställningsarbeten, säger Söderholm. Jag är ganska dålig på att marknadsföra mig själv men djungeltelegrafen fungerar bra.

Stor efterfrågan

Bara de senaste dagarna har han fått förfrågningar från Björneborg och Åland. Men hans konst väcker intresse även utomlands.

- I slutet av månaden kommer det några tyskar och svenskar för att titta på mina arbeten, säger Söderholm.

I Österbotten kan man se hans konst lite här och där. Hans väggmålningar pryder bl.a kommungården i Malax, Toby byastuga och Bergö UF för att nämna några. Han har även deltagit i diverse utställningar sedan mitten av 1980-talet.

Konstnären har själv svårt att beskriva vad som händer inom honom när han skapar.

-När jag rör mig i t.ex skogen registrerar jag det jag ser och tänker att det där ska jag förverkliga när jag kommer hem. Och så börjar jag på, säger Söderholm. Radarn är på hela tiden. Ibland tar ideérna slut men då söker jag mig bara ut i skog och mark för att hitta inspiration.

Under Konstrundan 6-7 september kan man besöka Lars-Göran Söderholm i hans ateljé i garaget hemma på Bergö.

Här hittar du de konstnärer som deltar i Konstrundan 2014