Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Hunden skäller konstant, grannen tror mig inte

Från 2014
Uppdaterad 05.09.2014 15:24.
Grannakuten
Bild: Eva Frantz

Fråga: Min granne har en jättesöt liten hund som är ensam hemma om dagarna och då skäller konstant. Jag har försökt tala med grannen, men han tror mig inte. Det stör mig eftersom jag är hemma, och så tycker jag ju synd om hunden! Vad ska jag göra?

Marina Furuhjelm
Bildtext Marina Furuhjelm är jurist på Disponentförbundet
Bild: Yle/Carina Bruun

Marina Furuhjelm svarar: Det är är inget ovanligt problem, numera finns det gott om husdjur i husbolagen och just hundar som skäller hör till de saker vi oftast får förfrågningar om.

Nu är det ju så att man får ha så kallade normala husdjur, såsom katter och hundar, i husbolag. Då det gäller hyreslägenheter har hyresvärden rätt att förbjuda husdjur i lägenheten, men då ska detta framgå redan i marknadsföringen. Om du äger lägenheten själv får du ha husdjur, men en hund som skäller hela dagarna ska grannarna inte behöva höra på.

Det man ska börja med är att, precis som frågeställaren, ta kontakt med grannen och berätta att hunden skäller. Det är ju möjligt att ägaren inte vet om detta. Sedan får ägaren försöka göra något åt saken, till exempel prova om det skulle hjälpa att lämna radio påslagen som sällskap för hunden. Men om grannen vägrar försöka åtgärda det hela kan husbolaget ge en varning, som i princip innebär att grannen kan bli vräkt om inte hunden slutar skälla. Men då ska det verkligen vara fråga om att hunden skäller mycket. Det att den till exempel gläfser till varje gång postiljonen kommer, räknas inte som störande beteende.

I de extrema fall där det verkligen går så här långt måste du vara beredd att bevisa att grannens hund har skällt. Du kan också bli tvungen att vittna i rätten. Men det är ganska sällan det går så långt.


Problem med grannen? Ställ din fråga här!

Andra frågor:
Grannen låter mig inte bygga ett skjul!
Villagrannen hugger ved när jag vill ta sovmorgon!

Mer om ämnet på Yle Arenan