Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Villagrannen hugger ved när jag vill ta sovmorgon!

Från 2014
Uppdaterad 05.09.2014 15:21.
Grannakuten
Bild: Eva Frantz

Fråga: Sommartid har vi två sommarplågor: mygg och störande villagrannar. Min villagranne började i dag såga ved kl 9 och sen var det dags för gräsklippning. Jag åker till villan för att få lugn och ro så därför hoppas jag att alla skulle ta hänsyn till sina villagrannar. Lördag kväll och söndag borde vara förbehållna lugn och ro utan störande arbeten från villagrannen. Finns det några regler för det här?

Ordförande för stadsdelsföreningarnas samråd i Vasa Peter Remahl.
Bildtext Peter Remahl är ordförande för stadsdelsföreningarnas samråd i Vasa
Bild: Yle

Peter Remahl svarar: Det är lite svårt att dra gränsen mellan rätt och fel i sådana här fall, man måste ju få klippa gräset och hugga ved ibland. Men det är ju inte så trevligt om grannen håller på så här varenda helg!

Förr stod det i ordningslagen att man mellan kl 22 och 07 inte fick uträtta någonting som förde oljud, men den lagen skippades 2003. Nu får vi förlita oss på goda seder och vanor istället, och inse att vi alla tål olika mycket oljud. Lagen säger alltså ingenting, men jag tycker att man på lördagar ska sluta föra oväsen vid klockan 18 och på söndagar väntar till middag innan man tar fram gräsklipparen.

Jag råder frågeställaren att gå över till grannen och vänligt förklara att ljudet stör. Man vinner ingenting på att gå och skälla ut grannen.

Om det här fortsätter helg efter helg, sommar efter sommar är det ju hemfridsbrott, och då gäller det att ha bra bevis på att oväsendet har pågått länge. Det går i så fall att göra brottsanmälan, men då gäller det att ha vittnen. Och i samma stund som du vandar in hos polisen är det ju slutdiskuterat med grannen. Det blir i allmänhet svårt att återupprätta grannsämjan efter att polisen kallats in.


Problem med grannen? Ställ din fråga här!

Andra frågor:
Grannen låter mig inte bygga ett skjul!
Hunden skäller konstant, grannen tror mig inte

Mer om ämnet på Yle Arenan