Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Olika bilder av Schjerfbeck

Uppdaterad 05.09.2014 20:25.
Den unga Schjerfbeck
Bildtext Helene Schjerfbeck som ung

Schjerfbeckpjäsen Om att se hade urpremiär på kulturhuset Karelia i Ekenäs på onsdagen (3.9). Yle Västnylands redaktör Tove Virta jämför pjäsens Helene Schjerfbeck med sin egen bild av konstnären.

- Det var en spännande experimentell pjäs, en bra pjäs. Jag är jätteglad att vi har en så professionell teatergrupp som Ozonteatern som har gjort den här pjäsen i vår landsända.

Läste Schjerfbecks brev

Tove Virta som har skrivit boken Hon drog sina streck om Helene Schjerfbeck såg pjäsen utgående från sin egen bild av Schjerfbeck. Hon har bland annat skapat sin bild av konstnären efter att ha läst hundratals handskrivna brev av Schjerfbeck.

- För mig har hon kanske blivit en mera sympatisk person med en enorm ödmjukhet inför livet och människorna runt omkring henne än det som jag kanske upplevde i pjäsen. Det är också kanske den allmänna bilden att hon är en litet sorglig varelse.

- Hon var lycklig när hon målade. Hon var definitivt olycklig däremellan.

Små detaljer

Tove Virta lyfter också fram små detaljer som hon inte tycker att passar ihop med hennes bild av Helene Schjerfbeck.

- De lyfte upp en klänning med ett pärlhalsband på. Då tänkte jag: nej Helene skulle aldrig ha ett pärlhalsband på för hon var den mest asketiska och enkla människa man kan tänka sig. Det var emot hennes personlighet, enligt det som jag läste i breven.

- Jag reagerade också på att man talade om hyresvärdinnan. Hon hade ingen hyresvärdinna, han hette Eskil Bäckman.

Färgskalan

Under pjäsen stod scenografen Erik Salvesen på scenen och målade stora tavlor.

- Färgvärlden i tavlorna var ganska grann jämfört med det som jag upplever att färgvärlden är på hennes tavlor överlag. Den kändes i pjäsen mera färggrann jämfört med hur jag har upplevt den.

Åsa Salvesen har regisserat pjäsen Om att se. Tove Qvickström spelar Helene Schjerfbeck.