Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Lakritspipor, Alvar Aalto och Lordi – Kaupunki kom till stan

Från 2014
Uppdaterad 05.09.2014 15:05.
Ole Jacobsen och Julie Rosenkilde är värdar för programmet Kaupunki i P4 Köbenhavn.
Bildtext Ole Jacobsen och Julie Rosenkilde
Bild: Yle/Julie Ebbe

En kärlek till finnar och ett behov av något nytt och unikt gav P4 København eftermiddagsprogram namnet Kaupunki. Programmet bevakar kultur- och nöjeslivet i den danska huvudstaden, med en glimt av finsk humor och galenskap. Nu är Kaupunki på besök i Helsingfors.

- Vi älskar finnar! Ni är intressanta människor, men också en aning galna, och det tycker vi om! säger Julie Rosenkilde, som tillsammans med Ole Jacobsen är programvärd för Kaupunki.

Jacobsen känner Finland bäst för sportframgångar, framför allt i grenar som Formel 1, skidlöpning och ishockey. För danskarna är Finland också känt för sin kultur. Som exempel nämner Rosenkilde arkitekten Alvar Aalto och den finska musiken, som enligt henne skiljer sig avsevärt från den danska.

- Om ett land kan vinna Eurovisionen med heavy, ja då är det ett bra land! skrattar de, och hänvisar till Lordis vinst år 2006.

Finsk humor enligt danskarna

Kaupunki bevakar Köpenhamns kulturliv, men med en liten krydda av Finland. Varje gång någon från Finland är på besök, om det så är en konstnär, musiker eller något annat, så uppmärksammas det av Kaupunki.

Den glimt av finsk humor som i varje program är närvarande härstammar från en video som enligt Jacobsen och Rosenkilde är danskarnas stora favorit.

- Det är en man som äter lakritspipa. Han talar fort och väldigt mycket, och han är så glad hela tiden. Den är otroligt populär i Danmark, säger Rosenkilde.

- Vi har gjort många jinglar med honom. Vi förstår naturligtvis inte ett ord av vad han säger, men det fungerar bra med musik, säger Jacobsen.

Videon som tagit danskarna med storm hittas här.

Hör intervjun med Kaupunkis värdar Julie Rosenkilde och Ole Jacobsen intill.

Mer om ämnet på Yle Arenan