Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Allt eller inget med Biffen

Från 2014
Maria "Biffen" Ahonen
Bildtext Katten Hjördis bryr sig inte om hur jobbiga alla nya löften känns för Maria.

September är det nya januari när det kommer till nystarter. Gymkort införskaffas, ekohyllorna i butiken länsas och spriten får stanna kvar på alkoholbolaget. Det här är allt väldigt bra saker, men kan man ta sina nystarter för långt? Vi pratade med Maria Ahonen som är expert på livsstilslöften.

Programmet är inte längre tillgängligt

Vi har redan tidigare konstaterat att det blivit väldigt pop att göra livsstilsförändringar så här i början på hösten. Internet svämmar över av olika kampanjer där vi förmanas konsumera mindre, träna mera, inte använda plast och annars göra om vårt liv. Man kan nästan säga att september är som en ny och tom kalender, vad som helst kan hända.

Maria "Biffen" Ahonen har tagit det här med nystart på allvar. På listan över de saker som hon lovat sig själv att undvika från och med september finns sprit, tobak, fett och socker. Hon får inte köpa några nya kläder på ett år eller färga och klippa håret. Hard core-brud minsann.

- Ska man lida får man väl göra det ordentligt. Jag är en allt eller inget-typ, i måndags skulle jag fara ut på en två kilometers löptur men det blev tio. Sedan blev jag förkyld och nu kan jag inte gå mer, säger Maria.

Maria "Biffen" Ahonen

Att det blivit just september, och inte januari, som är tidpunkten för nystart känns ändå logiskt, vi har en tendens att tänja på gränserna under semestern och det blir både en och två öl och en hel del grillmat.

- Det blir så radikalt på sommaren. Under julen äter man ju bara lite för mycket, och det gör ju inte så mycket. Men alla super så mycket under semestern att man efteråt bara vill detoxa och injicera sig själv med grönt te.

Vacklande självdisciplin

Redan en dag in i det nya projektet förbannade Maria sig själv över sitt shoppingförbud när hon hittade den perfekta väskan och spritsugen säger hon att hon är hela tiden.

- Och vad ska jag göra om mina springbyxor exploderar? Då måste jag väl virka nya eftersom jag inte får shoppa något!

Alla dessa löften låter ju vackra och hälsosamma i teorin, men hur är det i praktiken? Blir ens liv, och världen, en bättre plats av livsstilslöften?

- Eftersom jag inte får köpa kläder köper jag istället vinyler, samhället kretsar så mycket kring att köpa. Hälsolöften tror jag är bättre, äter man hälsosamt börjar man må bättre och då rullar det på.

Vad ska du göra under veckoslutet då?

- Jag ska sitta hemma, gå på länk och läsa fiffiga böcker om smarta saker, säger Maria lite uppgivet.

Lyssna på intervjun med Maria i Myteriets fredagspodd!