Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Skolcoach minskar mobbningen i Närpes

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Skolcoach minskar på mobbningen i Närpes högstadieskola - Spela upp på Arenan

Närpes högstadieskola har minskat på mobbningen med hjälp av en skolcoach. Skolcoachen är i det här fallet ett skolgångsbiträde som rör sig i korridorerna och eleverna får när som helst ta kontakt.

Yvonne Backman
Bildtext Skolcoach Yvonne Backman
Bild: Yle/Matti Tamminen

Närpes högstadieskola är en av få skolor i landet som har en skolcoach. Coachens uppgift är att finnas till för eleverna, en extra vuxen i skolan som ungdomarna när som helst kan ta kontakt med.

- Det kan röra sig om kompisbråk, kärleksproblem, sömnproblem eller att de bara vill fråga om råd, säger skolcoachen Yvonne Backman.

Mer som en kompis än en vuxen

Man är nu inne på tredje läsåret med en skolcoach som rör sig i korridorerna. Backman har ett kontor dit eleverna kan komma när som helst men på rasterna finns hon i korridorerna.

- Det är jättebra att hon finns. Vi brukar prata om allt möjligt, problem, intressen och sådant, säger eleven Melissa Sundblad.

Melissa Sundblad
Bildtext Melissa Sundblad
Bild: Yle/Matti Tamminen

- Jag tycker att det är praktiskt. Om någon är ensam går Yvonne alltid dit, ingen behöver vara för sig själv, säger Alma Arnautovic.

Alma Arnautovic
Bildtext Alma Arnautovic
Bild: Yle/Matti Tamminen

- Det är inte alls jobbigt. Lärare har oftast inte tid och då är det bra att Yvonne finns. Hon är inte som en vuxen utan som en kompis i min ålder. Vi kan prata om allt med henne, säger Medina Krak.

Medina Krak
Bildtext Medina Krak
Bild: Yle/Matti Tamminen

Lugnare skola

Frågar du rektorn har Närpes högstadieskola blivit en lugnare skola jämfört med för tre år sedan.

- Vi har förstås mindre elever nu och visst har vi också problem som vilken annan högstadieskola som helst men nu kan vi ta itu med problemen i ett tidigare skede, säger rektor Göran Småros.

Rektor Göran Småros
Bildtext Rektor Göran Småros
Bild: Yle/Matti Tamminen

Småros säger att skolcoachen oftast får veta om saker från eleverna långt före han får höra om det.

- Hon är en länk mellan mig och eleverna. En person som ungdomarna kan prata med när som helst och om vad som helst. I högstadiet utvecklas eleverna i en snabb takt och de kan ofta känna att de inte kan prata om allt med sina vårdnadshavare. Här kommer Yvonne in i bilden.

Formar sitt eget arbete

Idén togs från Åland där man har skolcoacher. När Yvonne Backman började sitt arbete hade hon chansen att åka till Åland och se hur de jobbar där.

- Jag ville ändå forma mitt eget arbete och inte ta modell av någon annan.

Är du klar med utvecklingen av ditt arbete?

- Nej, klar blir jag aldrig. Ingen arbetsdag är den andra lik och jag kan aldrig säga att den timmen gör jag det och det. Eleverna är i fokus och det är också de som formar mitt arbete.