Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

”Tala med ungdomarna om varför de knarkar”

Från 2014
Uppdaterad 08.09.2014 08:17.
Renberg
Bildtext Ungdomsarbetare Sami Renberg tycker det är viktigt att fråga ungdomarna varför de använder droger.
Bild: Yle/Andy Ödman

Enligt ungdomsarbetare Sami Renberg ser många ungdomar ingen skillnad mellan att dricka alkohol och att röka cannabis.

Programmet är inte längre tillgängligt
Radio Vega Åboland: Ungdomsarbetare Sami Renberg om ungdomars droganvändning - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Många föräldrar blev chockade när det visade sig att ett flertal elever vid Katedralskolan i Åbo misstänks för narkotikabrott. Som Yle Åboland tidigare kunde berätta var det på ett föräldramöte vid skolan som narkotikapolisen informerade föräldrarna om att det som bäst pågår en förundersökning om narkotikabrott där 30-40 ungdomar är inblandade. De flesta av ungdomarna är tidigare eller nuvarande elever vid Katedralskolan.

- Visst har man vetat att det förekommer men inte att det är fråga om så många, säger Lena Hindström-Pesu, ordförande för Hem och skola i Åbo.

Uppsökande ungdomsarbetare Sami Renberg är inte lika förvånad.

- För många av oss vuxna är cannabis något nytt och skrämmande men många av ungdomarna tycker att cannabis hör till samma kategori som alkohol och tobak, säger Renberg.

Lätt att få tag på cannabis

Renberg jobbar med ungdomar och träffar dem ofta ute på stan under kvällar och helger. Han betonar att det finns många unga som inte använder droger överhuvudtaget. Däremot verkar många av de som gör det inte tycka att det är så stor skillnad på att exempelvis dricka ett par öl och röka cannabis. Enligt Renberg är det också lätt för ungdomarna att få tag på cannabis.

- Hårdare droger kan vara svåra att få tag på men just cannabis är ganska lätt att få tag på. Nästan alla känner någon som använder cannabis och många av de som använder cannabis säljer också, säger Renberg.

På föräldramötet vid Katedralskolan informerades också föräldrarna om att det under hösten varit många hemmafester utan övervakning av vuxna. Enligt Renberg är risken stor att ungdomarna testar droger under de här festerna. Medan många föräldrar är oroliga för att ungdomarna ska råka illa ut om de rör sig ensamma ute på stan på kvällarna är det enligt Renberg minst lika farligt att lämna ungdomarna ensamma hemma utan övervakning.

- Det händer mer dåligt på hemmafester än i Hansakvarteret. Om en okänd person bjuder ut droger på stan är den många som säger nej men om det är en kompis som bjuder är det lättare att säga ja.

Viktigt att fråga varför

Renberg påminner om att det finns många olika orsaker till varför ungdomarna väljer att använda droger. Vissa kanske är nyfikna och vill testa medan andra kanske mår dåligt och använder drogerna i ett försök att självmedicinera. Sedan finns det också den grupp av ungdomar som vill provocera och göra uppror. För de föräldrar som nu fått veta att just deras barn rökt cannabis gäller det nu att ta reda på varför.

- Problemet är inte att de prövat på droger utan det viktiga skulle vara att ta reda på de bakomliggande orsakerna och fråga varför de kände att de ville pröva.

Kattanelever i Åbo fast för knarkbrott