Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Putin och Porosjenko: Vapenvilan har hållit

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Programmet är inte längre tillgängligt

Avtalet om vapenvila som igår undertecknades av Ukraina och de pro-ryska separatisterna har i det stora hela hållit. Det konstaterade Ukrainas president Petro Porosjenko och hans ryska kollega Vladimir Putin under ett telefonsamtal på lördagen.

Porosjenko och Putin var eniga om att det ändå krävs ytterligare åtgärder för att vapenvilan ska bli bestående. Presidenterna framhöll också OSSE:s roll som observatör och kordinator för humanitärhjälp.

Strax efter att avtalet trädde i kraft klockan 18 på fredag kväll hördes det ännu skottlossning och explosioner i staden Donetsk i östra Ukraina. Båda parterna har beskyllt varandra för att ha brutit mot vapenvilan.

Yles korrespondent Marja Manninen rapporterade på fredagskvällen om att en del rebeller inte vill ha någon vapenvila. Under natten stabiliserade sig ändå läget och det har inte förekommit några nya rapporter om strider.

Nya sanktioner ännu på bordet

Samtidigt har EU-länderna kommit överens om ytterligare sanktioner som står redo om vapenvilan skulle brytas eller om Ryssland inte drar tillbaka sina styrkor från Ukraina.

På fredagen kom EU-ländernas representanter överens om hur de nya sanktionerna ska se ut. Sanktionerna kan inledas på måndag ifall vapenvilan i Ukraina bryts.

De nya åtgärderna ska rikta sig mot finansmarknaden, energisektorn, vapenindustrin och enskilda personer. Bland annat väntas det bli svårare för Ryssland att låna pengar av EU och vapenhandeln till Ryssland ska regleras rejält.

I de nya sanktionerna utvidgar EU också listan över personer i Ryssland och Ukraina som ses som ansvariga för det eskalerande våldet. De här personerna får sina tillgångar i EU frysta och reseförbud till unionens medlemsländer. Enligt en EU-diplomat berör sanktionerna både Gazpromkoncernens bank, Gazprombank, och oljeproducenten Gazprom Neft, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Sanktionspaketet ska ännu godkännas av medlemsländernas regeringar under helgen.

Läs också:
Avtal om vapenvila i Ukraina undertecknades
Natomötet slutade i både hopp och tvivel