Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Frestande delikatesser på Aspegrens skördemarknad

Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Skördemarknaden vid Rosenlunds prästgård
Bildtext Skördemarknad på Aspegrens i Jakobstad

Marmelader, honung, pesto, blommor och nybakat bröd var några av de produkter som lockade besökarna till Aspegrens trädgård i Jakobstad. I år har vi bjudit in företagare till skördemarknanden, säger Anne-May Wisén från trädgårdsföreningen. Wisén hoppas att evenemanget ska utvecklas till en stor delikatessmarknad.

- Det har varit jättemycket folk här i dag. Vi har sålt slut på persiljepeston som är vår mest populära produkt och många har varit intresserade av vår morotsmarmelad med calvados. Det mesta vi säljer är både odlat och förädlat här i trädgården, säger Anne-May Wisén.

Nyfikna på nya smakupplevelser

Programmet är inte längre tillgängligt
Aspegrens skördemarknad
Aspegrens skördemarknad - Spela upp på Arenan

Den traditionella skördemarknaden har i år fått växa och traktens mathantverkare har för första gången bjudits in till den traditionella skördemarknaden. En av de företagarna som deltog var Catarina Ekblom som driver MarmeladKompaniet i Staraby. Catarina Ekblom berättar att hon driver ett småskaligt företag och tar vara på bär från trädgården och skogen och gör delikatessmarmelad.

- Jag är här för första gången och det har varit en otrolig positiv upplevelse. Min kompis från Aroma-bageriet sålde slut på allt bröd och jag har också sålt mycket marmelad. Så nästa år tar vi med oss dubbelt mera varor, säger Ekblom.

Dagens stora favorit är marmelad gjord på pumpa, aprikos och whisky. Ekblom säger att besökarna är pigga på att prova lite annorlunda smakupplevelser.

-Folk är intresserade och vill gärna prova på och det gäller såväl marmelader som bröd, vin och ost. Och miljön här i Aspegrens trädgård är underbar, hiT kommer vi flera gånger, säger Catarina Ekblom.

Honung som smakar barndom

Marianne och Sven-Olof Ohlsson från Ohlssons bigård i Munsala säljer honung, pollen och en helt ny produkt, råhonung.

- Råhonungen är populär för smaken är den samma som i den gammaldags honung de minns. Alla vitaminer och mineraler bevaras i råhonungen som inte uppvärms eller rörs, säger Marianne Ohlsson.

Från Aspegrens trädgårdsförening är man väldigt nöjda med dagen.

- Det är roligt att så många människor hittat vår skördemarknad. Precis så här hoppas vi att det skulle vara här varje dag. Vi hoppas att skördefesten blir en riktigt delikatessmarknad i framtiden, säger Anne-May Wisén.