Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Somalier önskar myndighetsstöd mot IS-rekrytering

Från 2014
Uppdaterad 06.09.2014 21:38.
Arsche Said
Bildtext Arshe Said, ordförande för Finlands somaliska förbund.
Bild: YLE

Tidigare i dag bad Esbopolitikern Nur Mohamed i ett öppet brev myndigheterna om stöd i kampen mot radikala islamistgruppen IS rekrytering i Finland. Ordförande för Finlands somaliska förbund, Arshe Said, stöder förslaget men efterlyser också mer öppna diskussioner kring ämnet.

Ett tipssystem för att ange rekryterare, fältpersonal för att underrätta ungdomar om vad IS verkligen håller på med och rehabiliteringsprogram för unga som vill lösgöra sig från IS och återvända till vårt samhälle. Bland annat det här vill Nur Mohamed omfatta i ett utökat samarbete mellan myndigheterna och det somaliska samfundet.

Mohamed framhåller att "ansvarstagande finlandssomalier" inte accepterar IS rekryteringsverksamhet och uttrycker en rädsla för att samfundet ska förlora fler av sina unga.

"De får veta via sociala medier"

Ett okänt antal somaliska unga har redan anslutit sig till IS från Finland. Ordförande för Finlands somaliska förbund, Arshe Said, säger att rekryteringen går så hemligt till att anhöriga sällan vet om det förrän det är för sent.

- Om någon åker till Syrien, så vet vi det först efteråt. Familjen får veta det via sociala medier eller våra nätverk. Ingen vet när den här rekryteringen händer eller var den händer.

Said välkomnar mer resurser till arbetet mot rekryteringen, men vill påpeka att något tipssystem inte är bästa tillvägagångssätt. I stället för att försöka komma åt verksamheten i skuggorna, vill han fokusera på information och värna om de unga som löper störst risk att falla för IS erbjudanden.

- Öppen diskussion är bästa metoden. Problemet är att våra unga inte erbjuds en plattform att behandla sådana här tyngande frågor och diskutera sig ur sin isolering. I stället sitter en utslagen ensam i sitt rum och chattar på internet, där ingen vet vad ungdomen gör.

Läs också:
Skypo får allt fler tips om terroristrekryterare
Rekryteringsförsök till Syrien i Helsingfors centrum
A-studio om jihadister
Flera finländare har kopplingar till terrorledare
"Mannen på Isis video är min son"
Finländsk jihadistkvinna intresserar Skyddspolisen
HS: Man från Esbo stupade i Syrien