Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Roy Andersson vann Guldlejonet i Venedig

Från 2014
Uppdaterad 07.09.2014 09:24.
Filmregissör Roy Andersson med vann guldlejonet på filmfestivalen i Venedig 2014.
Bild: EPA/CLAUDIO ONORAT

Den svenske regissören Roy Andersson har vunnit Guldlejonet på filmfestivalen i Venedig med filmen "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron".

Med det skriver Andersson svensk filmhistoria - en svensk film har nämligen aldrig tidigare vunnit det här prestigefyllda priset.

- Det är en stor ära att få ta emot det här priset här på Venedigs filmfestival, i Italien – ett land som ligger bakom så många av filmhistoriens mästerverk, sade Andersson i sitt tacktal skriver Sveriges radio.

"En duva satt på en gren och funderade på tillvaron" är en dramakomedi som handlar om två män som reser genom tid och rum och försöker sälja skämtartiklar. Den är fristående men samtidigt en tematisk uppföljare till Anderssons tidigare filmer ”Sånger från andra våningen” och ”Du levande”.

Filmen hade premiär på filmfestivalen på tisdag kväll.

Priset för bästa filmregissör gick till den ryska regissören Andrei Konchalovsky för hans film "The Postman's White Nights". Skådespelarna Alba Rohrwacher och Saverio Costanzoi som båda spelade i filmen ”Hungry Hearts” fick ta emot pris för bästa kvinnliga respektive manliga skådespelare.

Filmfestivalen i Venedig är världens äldsta filmfestival och arrangerades för första gången år 1932.

Diskussion om artikeln