Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nya bevis för vikingsamhälle i Saltvik

Från 2014
Uppdaterad 07.09.2014 12:13.
Fornfynd från vikingatiden
Bildtext Det här fyndet gjordes i våras
Bild: Museibyrån/Ålands landskapsregering

På Åland hittar man allt fler bevis på att det verkligen funnits en viktig vikingaboplats i Saltvik. Vid den senaste veckans utgrävningar hittade arkeologer vad de tror är stolphålen till den stora hallbyggnad som vikingarna använde för fester och ceremonier, skriver tidningen Nya Åland.

Stolphålen är cirka en meter i diameter, och de höll upp konstruktionen till hallen. Det finns också tecken på att hallen har brunnit ner, säger projektledare Kristin Ilves.

- Vi har hittat en förslaggad lerkliningsbit, säger Ilves. Det verkar som om hallen brunnit ner. Vikingarna brukade tända eld på huset när de drog vidare, säger hon.

Satellitbilder som tidigare har tagits av Kvarnbo i Saltvik tyder också på att där stått en stor hall på 40 x 12 meter under vikingatiden.

I maj påträffade arkeologerna likaså intressanta fynd från yngre järnåldern i Saltvik, bland annat smycken i brons och silver. Bland smyckena finns ett spänne med rovfågelsmotiv. Sådana spännen har man tidigare bland annat hittat i Birka, som var ett vikingasamhälle vid Mälaren, och som anlades i slutet av 700-talet.

Sammantaget tyder detta på att det fanns en elitmiljö för vikingarna i Saltvik med paralleller till Birka.