Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Exceptionella siffror för Tove Jansson-utställning

Från 2014
Uppdaterad 07.09.2014 21:30.
Många köade till Tove Jansson -utställningen i Ateneum den 6 september 2014.
Bildtext De två sista veckorna av Tove Jansson-utställningen har kön till museet börjat långt utanför huvudingången.
Bild: Kari Nihti / Yle

Tove Jansson -utställningen som avslutas på söndagen är den tredje populäraste i Ateneums historia. Enligt Ateneums tillfälliga museichef Timo Huusko är framgången ett tecken på att muséet fyller en viktig funktion i samhället.

Under söndag eftermiddag var kön till Tove Jansson -utställningen på konstmuseet Ateneum över hundra meter lång. De mest hängivna besökarna var på plats redan en timme innan museet öppnade. Museibesökaren Mikke köade 45 minuter för att komma in till Ateneum och ångrar att han inte besökte utställningen tidigare. Han fastnade speciellt för en målning av Jansson.

– Den hette efterfest, alltså jatkot, och var väldigt beskrivande. Då jag såg den tänkte jag wow, vad häftigt att få se hur en efterfest såg ut på 40-talet. Sedan fanns det också mindre karikatyrer som var intressanta.

Sammanlagt 293 837 besökte utställningen. Ateneums tillfälliga museichef Timo Huusko säger att museet väntade sig ungefär 150 000 besökare till Tove Jansson-utställningen.

– Det är exceptionellt för Ateneum att ha över 200 000 besökare till en utställning. Det är en stor sak för oss. Dessutom är det ett tecken på att det vi erbjuder är viktigt och intresserar människor och att vi har en plats i samhället.

Inte bara mumin

Tove Jansson-utställningen blir Ateneums tredje populäraste genom tiderna. Bara Picasso och Albert Edelfelt-utställningarna har haft fler besökare.

En orsak till att utställningen blivit så populär är Tove Janssons mångsidighet, tror Huusko.

– Besökarna förväntade sig mest muminrelaterade verk, men hon är också en skicklig bildkonstnär och målare.

Han får medhåll av Britt, som tog tillfället i akt och begav sig till Ateneum under utställningens sista dag.

– Hon var en väldigt mångsidig konstnär. Jag överraskades av hennes illustrationer till tidsskriften Garm. De är intressanta för att de är så politiska, säger hon.

Ateneums nästa utställning kommer att utgå från kompositören Jean Sibelius.

Läs också:
"Det var blåögt att ge bort freskerna"
Tove Janssons nidbilder

Besök också Tove100 -jubileumssidan