Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vapenvilan bruten - men inte död

Från 2014
Uppdaterad 07.09.2014 20:25.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter: Bräcklig vapenvila i Ukraina - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Vapenvilan i östra Ukraina har nu brutits flera gånger. På söndag förmiddag förekom ihållande granateld i närheten av flygplatsen i Donetsk. Nattens artillerield utanför hamnstaden Mariupol krävde ett civilt dödsoffer. OSSE-observatörer anser ändå att det finns hopp för vapenvilan.

Myndigheterna i den strategiskt viktiga hamnstaden Mariupol uppgav på söndagen att en 33-årig kvinna dödades och minst fyra personer skadades i strider strax utanför staden sent på lördag kväll och under natten till tisdagen. BBC:s utsände berättade om granateld i stadens östra utkanter ett kort tag också på söndagen och stämningen där uppges vara spänd.

Förstört hotell i Mariupol.
Bildtext Förstörelse kring ett motell i Mariupol.
Bild: EPA/ANATOLY MALTSEV

I Mariupol ska vapenvilan på lördag kväll ha brutits av proryska separatister som anföll en viktig ukrainskkontrollerad vägspärr öster om staden. Tv-bilder visar att det var mycket annat än vägspärren som träffades av granater från den ena eller andra sidan. Runt ett skadat motell på vägen mot Mariupol sopade folk upp glassplitter och taktegel på söndagen.

- Vi hoppades att allt skulle lugna ner sig på något sätt, men enligt min mening så vill ingendera sidan ha fred, säger Anatolij, en släkting till motellägaren.

Uttalanden både från separatistledare å ena sidan och befälhavare för ukrainska frivilligbataljoner å andra sidan ger Anatolij rätt. Efter att vapenvilan hade trätt i kraft på fredagen kom det kommentarer från båda sidor där man mest tycktes se vapenvilan som en välkommen paus.

Nya ruiner norr om Donetsk

På söndag morgon förekom häftig artillerield i närheten av Donetsk flygplats. Flygplatsen kontrolleras av ukrainska regeringsstyrkor, men är redan raserad av tidigare strider. Själva staden kontrolleras av proryska rebeller.

Då rökmolnen skingrades stod flera husruiner och rykte i närheten, bland annat i byn Spartak.

- Finns det inga fiffiga människor kvar på jorden? Det undrade en anonym bybo som intervjuades av nyhetsbyrån Reuters. Vapenvilan observeras inte av vårt kära Ukraina, men de skyller allt på rebellerna, tillade kvinnan.

Redan på söndag eftermiddag inspekterade OSSE-observatörer spåren efter morgonens granateld i Spartak.

BBC intervjuade Kai Vittrup, en dansk OSSE-observatör som menade att det senaste dygnets överträdelser av vapenvilan ändå inte behöver betyda att vapenvilan är död.

- Det finns hopp om överträdelserna inte eskalerar.

Vapenvilan trädde i kraft i fredags, och på söndagen offentliggjordes också de tolv punkter som överenskommelsen bygger på.

Läs också:
"Ukraina får vapen av Nato"
Vapenvilan i Ukraina bröts
Amnesty: Godtycklig råhet mot civila i Ukraina
Avtalet om vapenvila - se alla punkter

Diskussion om artikeln