Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Riski bakom finsk vändning - se målen!

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Programmet är inte längre tillgängligt
Sportinslag: Finland slog Färöarna - se målen. - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Ingen trodde det skulle vara enkelt, men få hade tänkt sig att det skulle vara så svårt. Finland lyckads vända ett 0-1 underläge till en 3-1 seger på Färöarna och öppna fotbollens EM-kval med en trepoängare.

Finland inledde matchen med stort bollinnehav och skapade bland annat fem hörnor och flera vassa chanser under de första 40 minuterna. Teemu Pukki och Riku Riski fick varsinn jättechans att föra upp Finland i ledning, men Gunnar Nielsen storspelade i det färiska målet.

Hemmalaget fick orsak att glädjas i den 40:e minuten när Niklas Moisander i en till synes enkel situation slog bort en boll i steget för Christian Holst. Yttern tackade för ansvaret och skruvade in en boll vid Niki Mäenpääs vänstra stolprot. Färöarna tog således med sig en 1-0 ledning till paus.

Riski x2 och Roman Eremenko vände

I den andra halvleken fortsatte Finland att mala på och fick snabbt utdelning för sitt slit. Jere Uronen smög sig in från vänsterkanten och slog in en boll som Teemu Pukki förlängde till Riku Riski. Åbosonen gjorde inget misstag från nära håll och matchen var kvitterad.

Tolv minuter från full tid lyckades Riski näta en andra gång, när mål-Nielsen inte lyckades hålla ett löst skott av Pukki. Riski gjorde sitt fjärde landslagsmål och knäckte den färiska ryggraden.

Det intressanta i sammanhanget är att Riski inte var påtänkt för startelvan, men en skada på Kasper Hämäläinen öppnade för Rosenborg-spelaren som tackade för förtroendet.

Fem minuter efter 2-1 kom 3-1 när Roman Eremenko avfyrade en YouTube-klassiker från 24 meter upp i krysset.

Finland vann matchen och leder sin kvalgrupp efter första omgången på tre poäng tillsammans med Nordirland och Rumänien.

Bortasegrar i gruppen

I den tidiga matchen i grupp I bjöd Nordirland på en rejäl skräll. Gästerna vände ett 0-1 underläge till 2-1 seger efter sena mål av Nial McGinn och Kyle Lafferty

Rumänien slog i sin tur Grekland på bortaplan med 1-0 tack vare ett straffmål av lagkapten Marica.

Finlands följande två kvalmatcher den 11 respektive 14 oktober går mot just Grekland och Rumänien.

Grupp I

Färöarna - Finland 3-1 (1-0)
1-0 Christian Holst 40 min
1-1 Riku Riski 52 min
1-2 Riku Riski 78 min
1-3 Roman Eremenko 82 min

Grekland – Rumänien 0-1 (0-1)
0-1 Cirpin Marica 28 min (straff)

Ungern – Nordirland 1-2 (0-0)
1-0 Tamas Priskin 75 min
1-1 Nial McGinn 81 min
1-2 Kyle Lafferty 88 min

Diskussion om artikeln