Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Meteorit slog ner i Managua

Från 2014

En mystisk explosion som hördes i Nicaraguas huvudstad Managua i helgen orsakades sannolikt av ett metoritnedslag. Det uppgav den nicaraguanska regeringen på söndagen.

Sent på lördag kväll, måndag morgon finsk tid, hördes en explosion i huvudstaden Managua. Människor som bor i närheten av flygplatsen i Managua såg jord och damm blåsa upp.

Smällen var så pass kraftig att den noterades på seismiska instrument. Jordbävningar är vanliga i Nigaragua, så många trodde att det de hörde var en mindre jordbävning.

På söndagen upptäcktes en tolv meter bred och fem meter djup krater i ett skogsparti i närheten av flygplatsen i Managua.

Experter tror nu att kratern orsakades av en meteorit som lossnade från en liten asteroid (med beteckningen 2014 R) som passerade jorden just då.

De experter som besökt nedslagsplatsen är tillsvidare osäkra på om meteoriten förintades vid nedslaget eller om den ligger begraven i kratern.

Nyhetsbyrån AP citerar en expert som tycker att det är konstigt att ingen rapporterat om något ljusfenomen på himlen i samband med händelsen.

Tursamt nog så skadades ingen i nedslaget, eftersom metoriten råkade slå ner i en skog i miljonstaden Managua. Inte heller flygtrafiken påverkades av incidenten.