Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Regeringspussel att vänta i svenska valet

Från 2014
Uppdaterad 08.09.2014 10:46.
Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt skakar hand före en partiledardebatt den 5 september 2014.

Den sista veckan före riksdagsvalet i Sverige är nu i gång. Valmätningarna har ändå länge gett en föraning om resultatet. – Det känns nästan som om valet är över, eftersom diskussionen om nästa regering redan pågår, säger Svenska Yles Stockholmskorrespondent Ingemo Lindroos.

Det återstår bara några dagar inför valet på söndagen. Valresultatet ser ändå ut att vara ganska klart redan nu.

– De rödgröna ser ut att vinna, visserligen med ett mindre försprång än de har haft tidigare, men de kommer ändå att bli störst. Alliansen har suttit vid makten i åtta år och trots att många anser att de har gjort okej ifrån sig så vill det svenska folket nu se något nytt, säger Lindroos.

Det ser ut att bli socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven som kommer att försöka bilda regering efter valet, i första hand med Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Nordenkorrespondent Ingemo Lindroos
Bildtext Ingemo Lindroos följer med valet i Sverige.

Inte helt enkelt att bilda ny regering

Det finns ändå flera knepiga frågor som måste lösas innan nästa regering står klar. Sverigedemokraterna har ökat i popularitet, men inget av blocken är redo att samarbeta med partiet. Det betyder att ingetdera blocket kommer att uppnå majoritet efter valet, och att vissa helt nya blocköverskridande regeringsmodeller i stället kan bli aktuella.

– Regeringsfrågan diskuteras redan så mycket att det nästan är som om vi skulle leva i tiden efter valet. Enligt mätningarna har valresultatet sett klart ut redan en längre tid, säger Lindroos.

Partiledarna möttes i debatt

Moderaternas partiledare, statsminister Fredrik Reinfeldt mötte socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven i SVT:s partiledarduell på söndagen. Lindroos beskriver debatten som saklig.

– Tonen mellan de två huvuddebattörerna var väldigt saklig, nästan statsmannamässig. Det var lite oväntat, eftersom de här duellerna vanligen är mycket livliga här på grund av blockpolitiken och de tydliga positionerna som vänster- och högerpartier.

Reinfeldt och Löfven har anklagats för att käbbla i tidigare debatter, så det kan vara att de avsiktligt valde en sakligare ton i söndagens debatt, tror Lindroos.

Flera stora valfrågor

Det finns flera valfrågor som delar både partierna och väljarna. Bland annat arbetslöshet, kärnkraft och ekonomi är ämnen som debatterats flitigt.

– Ekonomin är en intressant fråga, eftersom det är en punkt där oppositionen har svårt att gå åt statsminister Reinfeldt. Han har lyckats hålla ekonomin i bra skick under de senaste åtta åren och Sverige ligger i topp i flera mätningar.

En annan klar valfråga är det svenska skolsystemet.

– Oppositionen kommer med en hel del kritik, men det är lite knepigt eftersom flera förändringar inom den svenska skolan har pågått så länge att det också är tidigare socialdemokratiska regeringar som har satt i gång dem.

Lindroos säger att det nästan dagligen kommer nya mätningar som visar att eleverna presterar allt sämre. Lika ofta kommer det nya förslag nya förslag på vad man borde göra i skolfrågan, till exempel mindre skolklasser för eleverna och bättre lärarlöner.

– Skolan är mycket mer politiserad i Sverige än i Finland, säger Ingemo Lindroos, korrespondent i Stockholm.