Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Unga konstnärer syns i Vasa

Från 2014
Uppdaterad 08.09.2014 10:54.
Konstnären Paula Blåfield.
Bildtext Konstnär Paula Blåfield
Bild: Yle/Kati Enkvist

Unga konstnärer i Österbotten får synlighet i och med Vasa Konstnärsgilles utställning Ung konst som kommer att visas i Konsthallen i Vasa. Den som är född 1979 eller senare och är bosatt någonstans i Österbotten eller identifierar dig som österbottning kan delta säger Konstnärsgillets ordförande Paula Blåfield.

- Vi vill lyfta fram framtidens konstnärer och stöda ung österbottnisk konst och kanske också plocka fram de som studerar konst. Vi har många konstskolor i Österbotten. Ibland har vi lite undrat att vart försvinner alla de här människorna. Man skulle kunna plocka fram dem redan under studietiden, säger Blåfield.

Unga konstnärer får egen utställning - Spela upp på Arenan

I konsten som de unga konstnärerna kommer att presentera på utställningen behöver det inte specifikt märkas att man som konstnär har en österbottnisk anknytning. De konstverk som konstnärsgillet hoppas få som bidrag till utställningen förknippas inte heller annars med något speciellt tema eller konstform. Allt från videokonst, installationer, performance till traditionellare målningar och skulpturer är av intresse. Paula Blåfield tror också att en utställning av det här slaget kan ha en stor betydelse för en ung konstnär.

- Om man vill söka in i Vasa konstnärsgille skall man ha en massa poäng. Man får dem från studier men det räcker inte riktigt till utan man måste ha utställningspoäng som man får från utställningar som har haft en jury. Det här är en poängutställning. Vi har Anssi Kasitonni som är känd konstnär som fungerar som jury så det här är en viktig utställning, säger Blåfield.

Tanken med att välja Anssi Kasitonni som domare grundar sig i dels konstnärens bredd när det gäller konst och dels i det faktum att han inte känner till konstnärer i österbotten desto mera. Det här gör det lättare att vara helt objektiv när konstverken väljs tror Blåfield.

- Han bedömer bara verken och vet ingenting om människorna bakom verken, säger Blåfield.

Unga konstnärer kan ansöka om att vara med i utställningen Ung konst under tiden 15.9 -24.10. Anmälningsblankett och mera information hittar man på adressen www. vaasantaiteilijaseura.fi

Själva utställningen Ung konst kommer att äga rum under tiden 23.11. 2014- 4.1.2015 på Konsthallen i Vasa.