Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rekordmånga beställningar på Tom of Finland-frimärke

Uppdaterad 09.09.2014 06:36.
Frimärke med Tom of Finland-motiv
Bildtext Nu kan man köpa Tom of Finland-frimärken.

Posten börjar sälja de omtalade Tom of Finland-frimärkena i dag. Frimärkena har förhandsbeställts mer än något annat frimärke som Posten i Finland gett ut förut.

Förhandsbeställningar har gjorts från 178 olika länder – efter Finland har mest frimärken gått åt i Sverige, England, USA och Frankrike.

- Det är utan tvekan den största förhandsförsäljningen i vår historia, säger utvecklingsdirektör Markku Penttinen på Itella Posten.

200 000 ark av frimärkena har tryckts, jämfört med det vanliga 100 000-partiet.

En annan frimärksfavorit på Posten är julfrimärkena, som kan förhandsbeställas två veckor innan de når butikerna. Tom of Finland- märkena har man kunnat beställa sedan i våras.

- Många som inte vanligtvis köper frimärken vill nu ha ett som minne, enligt Penttinen.

Globalt aktuellt ämnet

Tom of Finland-märkena har väckt stor internationell uppmärksamhet. Enligt Posten är frimärkena några av de mest uppmärksammade i världen.

Den amerikanska organisationen för frimärkshandel, American Stamp Dealers Association, har enligt Penttinen uppskattat att de finländska frimärkena är världens mest uppmärksammade frimärken.

- Elvis-frimärkena som släpptes i USA fick endast uppmärksamhet i branschens egna media, medan Tom of Finland lyfts upp i all media. Jag tror att det beror på att ämnet är aktuellt globalt, säger Penttinen.

Postens mål är att också i framtiden publicera frimärken som beskriver mångsidiga ämnen.

Utställning om mannen bakom frimärkena

Postmuseet i Tammerfors öppnade på lördagen en utställning om konstnären Touko Laaksonen, som är mannen bakom pseudonymen Tom of Finland. Utställningen baserar sig på Laaksonens brevväxling. Breven ställs ut för första gången.

Läs också: Tom of Finland lyckades inte krascha huvudposten
Tom of Finland lyckades inte krascha huvudposten
Homoerotiska frimärken ges ut
Tom of Finland pop på hemmaplan
Mannen bakom Tom of Finland