Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU: Nya sanktioner i kraft på tisdag

Från 2014
Uppdaterad 08.09.2014 22:03.
Rysslands president Vladimir Putin

De nya sanktionerna mot Ryssland kommer formellt att godkännas på måndag och träder i kraft på tisdag, meddelar Europeiska kommissionen.

En EU-diplomat säger att de ryska oljebolagen Rosneft, Transneft och Gazprom Neft finns med på sanktionslistan. Det innebär att kapitalanskaffning och lån är förbjudet för dem i EU.

Sanktionerna omfattar ändå inte gassektorn och världens största gasproducent Gazprom, som också är den största enskilda gasdistributören till Europa.

Kommissionen uppger att de nya sanktionerna omfattar två listor. På den ena finns ekonomiska sanktioner och på den andra kring 20 nya personer som beläggs med inreseförbud till EU.

Personerna i fråga hör antingen till Kremls inre krets eller är beslutsfattare kopplade till Krim eller östra Ukraina.

Flera detaljer om sanktionerna publiceras senast på tisdag.

Bildtext Ett av bolagen på sanktionslistan är den ryska energijätten Gazprom.

Motsanktioner att vänta

Sanktionerna kommer att slås fast på måndagen, om ingen av EU:s regeringar motsätter sig dem.

Det brittiska rundradiobolaget BBC citerar en talesperson som säger att sanktionerna kan dras tillbaka om situationen i Ukraina blir bättre.

Vapenvilan i landet har enligt organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, hållit, men är fortsättningsvis skör.

Ryssland har hotat med motsanktioner och hotat med att stänga det ryska luftrummet för internationell flygtrafik om EU godkänner nya sanktioner.

Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja sade tidigare under måndagen att det inte är läge att införa sanktioner nu, eftersom vapenvilan i stort sett har hållit.