Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Seriemördaren Jack the Ripper kan vara avslöjad - 126 år senare

Från 2014
Uppdaterad 09.09.2014 11:07.
Molekylärbiolog och forskare Jari Louhelainen.
Bildtext Molekylärbiolog och forskare Jari Louhelainen lyckades hitta DNA-spår i en uråldrig sjal från mordplatsen.
Bild: Reuters

Det över hundra år gamla mordmysteriet kring Jack the Ripper kan ha fått en lösning. För ett svar på mordgåtan krävdes en blodfläckig sjal, en ny analysmetod och en dedikerad finländsk forskare.

Den finländska molekylärbiologen Jari Louhelainen kan ha lyckats identifiera den legendariske seriemördaren Jack the Ripper eller Jack Uppskäraren. DNA-analyser kan med nästan hundra procents säkerhet binda den polskfödda frisören Aaron Kosminski till morden i Whitechapel i östra London år 1888, rapporterade tidningen Daily Mail på söndagen.

En lång väg av detektivarbete

Ett första steg mot en lösning på mordgåtan togs för sju år sedan. Då ropade den brittiske affärsmannen Russel Edwards in en blå och brun sjal med prästkragsmönster på auktion. Inte vilken sjal som helst, utan en sjal som troddes tillhöra ett av Jack the Rippers offer.

Den här blodfläckiga sjalen hade gömt DNA-ledtrådar i över hundra år.
Bildtext Den här sjalen hade burit på DNA-ledtrådar i över hundra år.
Bild: Reuters

Sjalen hade sparats av en läkare, som hade deltagit i en av mordundersökningarna. Efter att läkaren dog vandrade den otvättade sjalen vidare i hans släkt. Ingen hade ändå visat intresse för den före Edwards. Han var säker på att den över 120 år gamla sjalen var en pusselbit i gåtan om Jack the Rippers identitet, och när sjalen auktionerades ut tvekade han inte en sekund.

Sjalen i sig var ändå inte tillräcklig för att Edwards skulle komma vidare. För tre år sedan knackade han därför på dörren till laboratoriet i Liverpool, där den finländska molekylärbiologen Jari Louhelainen jobbar. Han har en lång historia som forskare och använder en del av sin arbetstid åt att forska i gamla olösta DNA-mysterier. Louhelainen var inte lika övertygad som Edwards, och till en början var han ganska skeptisk till sjalen. Det är omöjligt att göra analyser på något så gammalt, var hans första reaktion.

En hundraårig mordgåta

Mordgåtan går alltså tillbaka till slutet av 1800-talet, då åtminstone fem prostituerade kvinnor mördades under några höstmånader i London. Mördaren gick alltid till väga på samma sätt, han snittade först upp strupen och sedan buken. Till sist plockades de inre organen ut. Morden begicks på livliga gator, med människor alldeles i närheten. Trots en massiv brottsundersökning lyckades polisen aldrig gripa någon för de brutala morden.

Seriemördaren Jack the Ripper spred skräck i London under 1800-talets slut.
Bildtext Seriemördaren Jack the Ripper spred skräck i London under 1800-talets slut.
Bild: Reuters

Skulle forskare Jari Louhelainen inte ha tänkt om skulle morden från 1800-talet kanske aldrig ha fått en lösning. Men han kom på andra tankar. I stället för att avfärda analyser på sjalen som en omöjlighet, så tog han det som en utmaning. Det fick honom att skapa en helt ny analysmetod, eftersom det inte gick att använda sig av moderna metoder på den uråldriga sjalen. I stället utvecklade Louhelainen en teknik, som gjorde att han kunde dammsuga upp fibrer från sjalen utan att förstöra dem.

Med hjälp av UV-ljus och infraröd kamera lyckades han sedan få fram information om blodstänken på sjalen. Vidare tester visade dessutom på fläckar av sperma. Det stämde överens med de uppgifter man hade om att Jack the Ripper upplevde morden som sexuellt upphetsande. Louhelainen lyckades även hitta spår av offrets njure på sjalen, vilket var ytterligare ett tecken på att sjalen hörde ihop med mordet.

DNA-jämförelser på släktingar

Det var en dröm som gick i uppfyllelse när Russel Edwards lyckades avslöja Jack the Rippers identitet.
Bildtext För Russel Edwards var det en dröm som gick i uppfyllelse när mordgåtan fick en lösning.
Bild: Reuters

Det var nu klart att det gick att hitta flera spår på sjalen, men det fanns fortfarande inget sätt att knyta den till mordplatsen. Här fick Russel Edwards, som hade följt med analyserna med spänning, kliva fram igen. Det behövdes nämligen en levande släkting som man kunde testa det hittade DNA:t emot. Edwards lyckades hitta anhöriga till både offret och den misstänkta. Efter ytterligare ett antal tester visade det sig att blodet på sjalen stämde överens med den levande anhöriga till offret, medan sperman stämde överens med den anhöriga till den misstänkta. Sjalen var verkligen från mordplatsen, och den bar på information om mördaren.

Aaron Kosminski fanns högt på listan över misstänkta redan under utredningen på 1800-talet. Han var jude och född i Polen, men hade senare flytt till London. Han ska ha lidit av schizofreni och svåra hallucinationer och många mordintresserade har redan länge trott att han var den skyldiga. Det fanns ändå inte tillräckliga bevis för det här på 1800-talet.

Är mördarens identitet säkert fastslagen?

Enligt Jari Louhelainen visar hans DNA-analyser på en sannolikhet mellan 99,2 och 100 procent. Dessutom har han vidareutvecklat sina analyser och lyckats ta reda på förövarens hårfärg, ögonfärg och födelseort. Alla tre stämmer in på polska Aaron Kosminski.

The Independent skriver att det är häpnadsväckande att så gammalt DNA skulle ha funnits kvar på sjalen. Enligt tidningen kan DNA från de undersökta levande anhöriga ha blandats med DNA från sjalen, vilket förvrider resultaten. Louhelainen har ändå låtit utföra blindtester i två olika laboratorier för att minimera riskerna för falska resultat. Genetikforskaren Sir Alec Jeffreys efterlyser en vetenskaplig artikel där Louhelainen i detalj presenterar sitt material, sin analysmetod och sina resultat. Först då kan världen säga bu eller bä om fyndet, säger han i en intervju i The Independent.

Men åtminstone för stunden ser det ut som om mysteriet kring Jack the Ripper är löst - efter 126 år av ovisshet och 7 år av analyser.

Diskussion om artikeln