Hoppa till huvudinnehåll

Använd hjärtat – Lupa välittää

Pekplattan lockar äldre att surfa

Från 2014
Uppdaterad 05.12.2014 14:10.
pekdator
Bildtext Pekplattan gör det lättare för äldre med internet
Bild: Nilla Hansson

"Inkludera Flera" bygger upp nätverk som ska motverka utanförskap i Svenskfinland. De som inte är med på nätet utgör ett demokratiproblem.

Bildningsalliansen är på krigsstigen mot utanförskap på nätet. Det är ett demokratiskt problem att så många äldre är utanför internet och inte kan läsa nödvändig information, inte anmäla sig till kurser, inte köpa billigare biljetter eller betala sina räkningar utan extra avgifter.

Om kampanjen Använd hjärtat

Enligt Statistikcentralens senaste undersökning är internetanvändningen som väntat mycket hög bland den yngre befolkningen och rätt låg bland den äldre. De facto sjunker internetanvändningen rejält redan bland dem som är 55+, för att bli riktigt låg i åldern 75-89.

Just nu bygger Bildningsalliansen upp ett finlandssvenskt nätverk bestående av pensionärsföreningar, äldreomsorgen, bibliotek, kommuner, massmedia, IT-handledare, IT-lärare, arbetar- och medborgarinstitut, äldreråd, föreningar, forskare och andra intresserade. Nu ska tröskeln sänkas rejält och det ska bli möjligt för vem som helst att lära sig att använda internet med stöd från nätverket.

Pekplattor och mindre "von oben" gör tröskeln lägre för äldre och IT

På nätverkets fjärde träff möttes organisationer och föreningar och folk som jobbar bland äldre för att tala om situationen i Åbo och Åboland. Ett 30-tal medverkade och många av dem var pensionärer som satt och surfade och knattrade på sina pekplattor och bärbara datorer. Många av dem är IT-stödpersoner i sina egna föreningar.

En av dem är IT-stödpersonen Helena Vesterlund från Kimito Pensionärsförening. Hon har arbetat med datorer i sitt jobb redan på 1980-talet och är en van och intresserad internetanvändare, medan många i hennes omgivning är skrämda för att överhuvudtaget använda en dator.

- Problemet är, säger hon, att man gör det för svårt och att de som försöker lära ut datorkunskaper gör det lite "von oben". Det är svårt att veta hur svårt det känns om man själv är en riktigt van användare.

Maria Bergman är planeringsansvarig lärare i IT på Arbis i Helsingfors och är en av de aktiva inom "Inkludera Flera". På hennes kurser på Arbis finns många gånger äldre elever som börjar med att lära sig att använda musen och tangentbordet.

Pekplattorna gör det i många fall lättare för de äldre att använda en dator. Ibland är det också svårt att uppfatta gränssnitten på en dator.

- Läs-och skrivsvårigheter kan också vara orsak till att det är svårt, säger Maria Bergman. Det bästa sättet att väcka lekivern på datorn hos äldre är att börja med något socialt som att chatta.