Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

”Shariapolis” patrullerade i Tyskland

Från 2014
Uppdaterad 09.09.2014 06:57.
Anhängare till IS
Bildtext Allt fler tyska jihadister söker sig till terrororganisationen IS
Bild: AFP / Lehtikuva

Ingen alkohol, inga droger och inget hasardspel. Med det här budskapet har salafister närmat sig unga muslimer i den tyska staden Wuppertal. Den självutnämnda ”shariapolisens” aktion har lett till protester i Tyskland. Samtidigt söker sig allt fler tyska jihadister till terrororganisationen IS.

Salafism

  • Salafism är en rörelse inom Islam som tar sitt namn från ordet salaf, som betyder förfäder
  • Salafisterna omtolkar inte Koranen utan följer den bokstavligen. De vill förstå och förkunna Koranen på det sätt Muhammed gjorde
  • Salafister vill utöva sin tro på det sätt de anser att de tidigaste generationerna av muslimer efter profeten Muhammed gjorde det, eftersom de anser det vara den renaste formen av islam
  • Muhammed lär ska ha sagt "Människorna i min generation är de bästa, sedan de som kommer efter den, och sedan de i nästa generation" vilket tolkas som att alla muslimer borde följa de tre första generationernas exempel
  • Majoriteten av världens salafister kommer från Qatar, Förenade arabemiraten och Saudiarabien
  • Salafisterna anser själva att de är sunnimuslimer, medan många sunniledare anser att salafism är det samma som wahhabism, en fundamentalistisk inriktning inom sunniislam

Liselott Lindström

– Vi stoppade några unga män som var på väg in i ett casino, säger den kände salafisten Sven Lau i den självgjorda filmsnutten.

Bilder på webben visar salafister klädda i orangea västar med texten ”shariapolisen” på ryggen. Man patrullerar på stadens gator och gör anspråk på att ha upprättat en zon där islamisk lag gäller. Konvertiteten Lau, som står bakom aktionen är känd hos polisen sedan tidigare. Han har suttit gripen, misstänkt för att ha värvat unga män till kriget i Syrien.

– Polisen kommer att stoppa alla självutnämnda så kallade poliskommandon. Vi har redan förbjudit användandet av de här västarna, säger Ralf Jäger inrikesminister i delstaten Nordrhein-Westfalen.

Tysk rappare värvar

Den tyska rapparen Denis Cuspert, eller Deso Dogg.
Bildtext Den tyska rapparen Deso Dogg tros ha arbetat sig upp i IS-hierarkin.
Bild: EPA

För många politiker räcker de här åtgärderna ändå inte till, utan man efterlyser hårdare tag mot salafistscenen överlag. Så gott som dagligen rapporteras nämligen om salafister som åker till Syrien och Irak för att strida för terrororganisationen IS. En av dem, den tidigare rapparen Denis Cuspert alias Deso Dogg, ska ha arbetat sig upp i IS-hierarkin.

Det framgår av uppgifter, som tidningen Bild am Sonntag har kommit över och som härstammar från underrättelsetjänsten Verfassungsschutz. Enligt tidningen ska Cuspert ha gjort sig skyldig till brott i Syrien, samtidigt som hans huvuduppgift ändå verkar vara att värva nya jihadister i de tyskspråkiga länderna.

De tyska myndigheterna räknar för tillfället med omkring 500 islamister, som har lämnat Tyskland för krig i Syrien och Irak.

Planerat bombattentat upp i rätten

Igår inleddes också rättegången mot fyra salafister, som misstänks ha planerat att döda en politiker, känd från det lilla högerextrema partiet Pro-NRW. Partiet har ordnat flera demonstrationer mot salafisterna, främst utanför de moskéer där salafisterna samlas. Vid demonstrationerna har man bland annat visat upp olika Muhammedkarikatyrer.

En av de fyra salafisterna står också åtalad för att ha förberett ett bombattentat vid järnvägsstationen i Bonn i slutet av år 2012. Den misstänkte gärningsmannens väska hittades på en av perrongerna. Väskan var fylld med sprängämnen, men myndigheterna har hittills inte kunnat hitta någon tändmekanism.

Det är alltså mot den här bakgrunden som politikerna nu efterlyser hårdare tag mot salafisterna. Men där politikerna ser shariapolisen som en provokation och ett hot mot samhällsordningen, talar salafisterna själva om att värna om moralen och att göra reklam för sin tro.

Salafisten Lau säger att shariapolisen i Wuppertal var en engångsaktion, menad att få igång en debatt om islamisk lag. Och om det framför allt var publicitet man eftersträvade, så är det också det man har fått.

Diskussion om artikeln