Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rapport om flygnedskjutningen publiceras i dag

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
liksäckar
Bildtext Internationella utredare hade svårt att nå fram till kraschplatsen i juli
Bild: EPA/IGOR KOVALENKO

En preliminär rapport om orsakerna till att flyg MH17 kraschade i östra Ukraina publiceras i dag.

Undersökingen har letts av ett holländskt team, eftersom största delen av de 298 passagerarna ombord var från Nederländerna.

Rapporten baserar sig på information från de svarta lådorna och bilder och video från platsen, men också information som utredarna har fått av Ukrainas luftfartskontroll.

De holländska utredarna hade stora problem med att undersöka kraschplatsen på grund av de pågående striderna i området, och har främst tvingats använda sig av information från ukrainska olycksspecialister.

Västländerna har beskyllt de proryska separatisterna för att ha skjutit ner planet med en rysk missil, medan separatisterna och Ryssland skyller på den Ukrainska regeringen. Rapporten kommer inte att ta ställning till vem som står att skylla för kraschen, utan till vad som orsakade den.

En fullständig rapport om olyckan kommer inte att publiceras förrän nästa sommar.

Undersökningsteamet hoppas kunna återvända till kraschplatsen om vapenvilan i Ukraina blir stabil, men uppgav att det ännu är för tidigt för att utvärdera säkerheten.

MH17 på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur exploderade ovanför östra Ukraina den 17 juli, och alla ombord omkom. Hittills har man lyckats identifiera 193 av offren.

Diskussion om artikeln