Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU inför nya sanktioner mot Ryssland

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Herman van Rompuy i Berlin 09.11.10
Bildtext Europeiska rådets ordförande Herman van Rompuy har meddelat att sanktionerna träder i kraft inom de närmaste dagarna.

EU beslöt i går kväll om nya ekonomiska sanktioner mot Ryssland, men EU vill dröja några dagar och se hur det går med eldupphöret i Ukraina innan de träder i kraft. Det är den ryska oljeindustrin och de ryska statliga bankerna som kommer att drabbas hårdast om de blir av. Finland hörde till de medlemsländer som var skeptiskt till att sanktionerna införs just nu.

Det drog ut på tiden med beslutet om nya sanktioner mot Ryssland i går kväll. De ständiga representanternas kommitté COREPER, som den heter på EU-språk, samlades i går kväll till ett extra möte för att gå igenom situationen en gång till.

Vid 22-tiden finsk tid kom beslutet om att EU har beslutat om nya sanktioner, men tidigare har besluten trätt ikraft följande dag. Så i dag skulle de ha trätt i kraft efter att de publicerats i Europeiska unionens officiella tidning.

Europeiska rådets ordförande Herman van Rompuy kom emellertid med en brasklapp, sanktionerna träder ikraft först inom de närmaste dagarna. Det här ger tid för att utvärdering av avtalet om eldupphör och fredsplanen i östra Ukraina. Beroende på situationen på marken står EU redo att se över de överenskomna sanktionerna helt eller delvis.

Den finländska argumentationen gick ut på att det sänder fel signaler att införa hårdare sanktioner nu då eldupphör råder i Ukraina, låt vara att det är skakigt. Enligt vad Yle Nyheter erfar var Finland inte helt ensam om sin uppfattning. Också andra länder som Tyskland hade förståelse för den uppfattningen.

Så nu är det då en bedömningsfråga om eller när situationen blir så kritisk i östra Ukraina blir så kritisk att sanktionerna träder i kraft.

De nya sanktionerna följer delvis den gamla linjen om att införa fler namn på listan över ryska personer som beläggs med inreseförbud och får sina eventuella tillgångar i väst frusna. Det uppges vara 24 nya namn läggs till listan vid sidan av de 95 namn som redan är svartlistade. De handlar om östukrainska separatister och ledande opinionsbildare inom rysk politik och ryskt näringsliv.

De nya kraftfulla sanktioner gäller fyra områden i Ryssland: kapitalmarknaden, försvaret, varor som kan användas av såväl försvar som civil verksamhet och känslig teknologi, till exempel sådan som används för utvinning av råolja. Det är ryska oljebolag som nu ska drabbas av sanktionerna och ryska statliga banker ska få det svårare att få kredit från Europa.

För Finland är det en besvärlig situation efter att den ryske premiärministern Dimitrij Medvedev i går lät förstå att västliga flygbolag skulle drabbas om EU inför sanktioner Rysslands finans- och oljesektor.

Läs också:
EU godkände nya sanktioner - Stubb: Tidtabellen en utmaning
Finlands bank: Nya sanktioner drabbar inte Finland så hårt
Ryssland hotar stänga sitt luftrum för väst