Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ukrainska armén får pengar från Finland

Från 2014
Uppdaterad 09.09.2014 10:38.
ukrainsk regeringssoldat

Ukrainare bosatta i Finland har börjat samla in pengar delvis för humanitära ändamål, men också till Ukrainas armé. Enligt polisen bryter det inte mot lagen, däremot kan det vara skadligt för Finlands utrikespolitik.

Enligt polisen får privatpersoner donera pengar också till en armé, men utan tillstånd är organiserade insamlingar brottsligt.

- Vi ska ansöka om tillstånd av polisen för att få samla in pengar till armén och folket i Ukraina, försäkrar Denis Pertsev, ordförande för ukrainarnas förening i Finland.

Det är ändå oklart om något tillstånd kommer att kunna utfärdas. Enligt finländsk lagstiftning får man endast samla in pengar till ändamål som är sociala, ideella eller bildande.

Vid Centralkriminalpolisen anser man dessutom att det skulle kunna tolkas som ett statligt ställningstagande om Finland tillåter att det samlas in pengar till ukrainska armén, därför borde det inte bara vara polisens sak att avgöra.

- Det är knepigt om ett tillstånd skulle utfärdas. Eftersom det är en statlig angelägenhet, är det kanske inte längre bara polisens sak att avgöra, säger Markku Ranta-aho, chef för enheten för penningtvätt vid Centralkriminalpolisen.

Många ukrainare bosatta i Finland har ändå redan hunnit donera pengar till Ukrainas armé.

Privatpersoner får donera pengar för vilka ändamål som helst, så länge det inte handlar om brottslig eller extremistisk verksamhet. Lagen kräver ändå att bankerna meddelar åt polisen om det uppdagas suspekta transaktioner.

Yle Uutiset, Anne Pirskanen

Läs också:
Vapenvilan bruten - men inte död
Natoländer avvisar påstående om vapentransport
Amnesty: Godtycklig råhet mot civila i Ukraina