Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Eva Frantz: Ifall jag levde som på Downton Abbey ...

Från 2014
Uppdaterad 21.10.2014 10:24.
Eva Frantz.
Bild: YLE/Jyrki Valkama

Simskolekassar ska packas, kläder namnmärkas, födelsedagspresenter införskaffas ... jäklar så skönt det skulle vara med lite tjänstefolk! I alla fall kan man ju dagdrömma lite, skriver Eva Frantz.

Det är svalt i sovrummet när jag slår upp ögonen, men Daisy har alldeles ljudlöst gjort upp eld i kakelugnen så en behaglig värme sprider sig ända fram till himmelssängen. Jag känner mig fullkomligt utvilad och sträcker förnöjsamt på mig.

Det knackar på dörren och Mrs. Hughes tågar in med min frukost på en silverbricka.

- God morgon m’lady, hoppas ni har sovit gott!

Som vanligt tycks Mrs. Patmore nere i köket ha använt sin telepatiska förmåga och lagt fram precis den näringsrika och läckra frukost jag är som mest sugen på denna morgon. Jag kommer att förbli mätt och belåten ändå fram till lunch.

- Är barnen vakna? frågar jag Mrs. Hughes.

- Javisst, de har förtärt sitt morgonmål i barnkammaren. Nannyn bad mig underrätta m’lady om att hon packat ner galonkläderna i ryggsäckarna eftersom det ser lite regntungt ut. Hon passade också på att namnmärka samtliga strumpor med textiltusch. Ja, och Lady Tyra ska ju till simhallen i eftermiddag så Nannyn lade ner baddräkten också. Och Mrs. Patmore har packat ner lite frukt och fullkornskex ifall hungern skulle drabba Lady Tyra och Lady Selma framåt eftermiddagen.

- Hälsa Nannyn att allting låter utmärkt, Mrs. Hughes.

Mrs. Hughes avlägsnar sig med frukostbrickan och ger en tyst signal åt kammarjungfrun O’Brien, som värdigt träder in i rummet.

- God morgon m’lady. Det ser ut att bli regn i dag så jag tog mig friheten att polera goretex-stövletterna. M’lady ska ju ha utvecklingssamtal med producenten i dag, så kunde jeans och blazer vara en lämplig combineige, lite business casual som m’lady brukar uppskatta?

- Men blir inte det lite för stelt, O’Brien?

- Kanske m’lady skulle vilja lägga till ett av de stora plasthalsbanden, som en kreativt lekfull touch?

- Det blir perfekt O’Brien, vilken pärla ni är!

Femton minuter senare har O’Brien som vanligt gjort underverk med mitt risiga morgonhår, hjälpt mig med påklädningen och gett helheten en godkännande nickning.

När jag är på väg nerför trapporna möter jag min make, Lord Jonas, som vanligt oklanderligt klädd i välpressade jeans och kragskjorta. Min make bär aldrig omaka strumpor eller t-skjortor som krympt i tvätten, det skulle betjänten Bates aldrig gå med på.

Vi fortsätter ner mot hallen i muntert samspråk. Vid foten av trappan väntar våra döttrar, färdigt iförda sina nytvättade ytterkläder och med håren prydligt flätade.

- Ett ögonblick om jag får be, m’lady, säger butlern Carson som kommer ångande från biblioteket. Här är några dokument som fordrar m’ladys underskrift. Först Lady Tyras diktamen, 19 poäng av 24, utmärkt! Skolfotograferingen ordnas på torsdag, fyll i med versaler i rutfältet, m’lady. Tack så mycket. Jag tog mig friheten att fylla i anmälningsblanketterna till konstklubben, simlägret och musikgruppen, så om Lady Eva bara skriver under här…

- Lady Selma är bjuden på sexårskalas hon Lady Matilda på lördag, påminner Mrs Hughes, enligt mina anteckningar gav vi Lady Matilda ett paket lego i fjol och en bok året före det. Vad föreslår m’lady att jag skaffar denna gång?

- Åh, avgör själv Mrs. Hughes, säger jag, ni har alltid mycket bättre fantasi än jag i de här fallen.

- Då tror jag bestämt att det får bli en Monster High-elev, mumlar Mrs. Hughes tankfullt och gör prydliga anteckningar i sitt presentregister.

- Branson har kört fram Toyotan, upplyser Carson oss.

- Jag ser till att hämta barnen precis klockan kl 16.45 som vanligt! säger Nannyn.

- Mrs. Patmore föreslår tacos till middag! ropar Mrs. Hughes efter oss.

Det församlade tjänstefolket niger och bugar vördnadsfullt när vi slår oss ner i bilen och kör ut mot Västerleden, alla fyra i den tillfredsställande vissheten om att allt är under fullständig kontroll.

Downton Abbey med nya delar i TV1 kl. 21.00 på tisdag.

Mer om ämnet på Yle Arenan