Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rapport: Föremål trängde in i MH17 utifrån

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Yle Nyheter: Rapport: Malaysiskt plan blev nedskjutet - Spela upp på Arenan

Det finns inga tecken på att vare sig tekniska fel eller mänskliga misstag skulle ha lett till att det malaysiska passagerarplanet kraschade ovanför östra Ukraina i somras. I stället tyder allt på att det var flera föremål som med enorm kraft penetrerade planet.

Det visar den preliminära rapporten om kraschen i östra Ukraina i juli. Rapporten bygger på information från planets svarta lådor, bilder och videomaterial från olycksplatsen, samt satellitbilder. Dessutom har utredarna fått information från Ukrainas luftfartskontroll.

Enligt rapporten hade allt förlöpt normalt i planet fram till att kontakten till MH17 bröts abrupt. Samtalen i cockpiten avslöjar inga tecken på eventuella tekniska problem, man har inte heller registrerat några varningssignaler från planets system. Utgående från hur sönderslitet planet var, säger alltså experterna att det sannolikt genomborrades av flera föremål med väldigt stor kraft och exploderade i luften.

Expertgruppen har inte haft som uppgift att ta ställning till vem som var skyldig till kraschen, utan endast att utreda vad som orsakade den.

Besvärlig utredning

Utredningsgruppen har bestått av experter från Storbritannien, Tyskland, Australien, Malaysia och USA. Ukraina och Ryssland har bistått utredarna.

Det var den 17 juli som det malaysiska flygbolaget Malaysian Airlines plan MH17 från Amsterdam till Kuala Lumpur exploderade ovanför östra Ukraina. Alla 298 personer ombord dog. De flesta av offren var holländare.

Ukraina och många västledare har beskyllt de ryskstödda separatisterna för att ha skjutit ner planet med en rysk missil. Ryssland har i sin tur beskyllt Ukraina för nedskjutningen.

Expert: BUK-missil enda alternativet

Rapporten från den nederländska haverikommissionen tar alltså inte ställning till exakt vad det var som träffade flygplanskroppen, eller vem som var skyldig till det skedda. På BBC:s sidor gör specialreportern i transportfrågor, Richard Westcot, bedömningen att det knappast kan ha varit något annat än en BUK-missil som träffade det malaysiska planet. Enligt Westcot fungerar missilsystemet så, att missilerna exploderar innan de träffar sitt mål, för att sprida så mycket splitter och skada som möjligt. Det här kunde förklara de många föremål som trängde in i flygplanskroppen.

Det verkar alltså sannolikt att det var en missil som träffade flygplanet. Men vem som avfyrade den, är oklart. Båda parter i konflikten använder sig enligt Westcot av samma vapen.

Den slutliga rapporten från de holländskt ledda, internationella säkerhetsexperterna är att vänta inom ett år.

Läs också:

65 offer identifierade från MH17

Jatsenjuk: Internationell utredning ska slå fast sanningen om MH17

Första offren från MH17 anlände hem

USA: Nedsjutningen sannolikt ett misstag

Diskussion om artikeln