Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Livräddning med Martina Aitolehti

Från 2014
Martina Aitolehti
Bildtext Martina Aitolehti drar på sig simdräkten och lär ut livräddning.
Bild: Yle / Catariina Salo

Martina Aitolehti är tv-aktuell igen, och den här gången som programledare. Tv-programmet i fråga handlar om något vi kanske inte sett henne göra förr men som hon är jäkligt bra på: livräddning.

I dag (9.9) har den nya serien Martina ja hengenpelastajat premiär på tv-kanalen Jim. Tio deltagare åker till Thailand där Martina Aitolehti skolar dem till att bli livräddare. Martina är själv utbildad livräddare och har gått internationella livräddningskurser, vilket betyder att hon i princip kan jobba var som helst på jorden.

Själva livräddningsskolningen är fylld med olika tester, som verkligen sätter deltagarna på prov.

- Du måste kunna simma snabbt och långt och dyka djupt. Så mycket som fyra meter ner, fyra gånger i rad, förklarar Martina.

Att dyka fyra meter under vattenytan är säkert inte det allra lättaste. Speciellt med tanke på öronen. Trycket är antagligen enormt.

- Mina öron är så vana med det, men för tjejerna i programmet gör det nog ont i öronen. En människa som inte är van vid att dyka kanske inte ens kommer ner till fyra meter för att det gör så ont, säger hon.

Kanske det blir karriärbyte

Deltagarna i programmet ska alltså bli livräddare, men ifall de tar det riktigt på allvar och gör karriärbyte vet vi inte.

- En av dem blir strandräddare, vilket betyder att hon till exempel kan jobba vid Hietsun (stor strand i Helsingfors red. anm.), avslöjar Martina.

Tidigare har Martina varit med i olika tv-program och tävlingar, som till exempel Big Brother, Viidakon tähtöset och realityserien Vauvakuumetta. Det hon gör nu är ändå ganska nytt för henne, eftersom hon nu är programledare. Bossen liksom.

- Jag har sett avsnitten, och jag förvånas över hur snäll jag är. Jag tittade på dem i panik och trodde jag skulle vara helt hemsk. Men jag fick bra fiilis där. Mina barn har väl gjort sitt, antar jag.

Livräddaren som inte kunde simma

Innan programmet körde igång testades deltagarna i sina simkunskaper. Trots det här så kom en tjej med, som inte alls kunde simma.

- Hon hade dessutom svår skräck för vatten. Hon ville utmana sig själv, och det hela utvecklades till en helt otrolig historia. Det kan till och med hända att tårarna kommer fram när du ser det, avslutar Martina.

Deltagarna i programmet är: Sabina Särkkä, Sara Sieppi, Jasmine Tukiainen, Sahra Ali, Anne-Mari Miettinen, Elina Tervo, Isabel Ljungdell, Linda Manuella, Minna Sara och Nora Vuorio.

Martina ja hengenpelastajat ser du alltså i kväll på kanalen Jim klockan 21.00. Skaffa fram näsdukar. För säkerhets skull.