Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Tävling ska visa Guggenheimtomt utan Guggenheim

Från 2014
Uppdaterad 09.09.2014 16:13.
Guggenheimtomten
Bildtext Vad kan man göra med den här tomten? Det ska det spånas kring idétävlingen.
Bild: YLE/ Christoffer Gröhn

Nu ordnas en idétävling med syfte att få fram ett alternativ till ett Guggenheimmuseum i Helsingfors. I tävlingen får deltagarna komma med idéer om hur den reserverade Guggenheimtomten kan se ut om man bygger något annat än ett museum.

Bakom tävlingen står Guggenheimkritiska krafter, det handlar om den finländska organisationen Checkpoint Helsinki i samarbete med organisationerna Terreform och G.U.L.F. från USA. Idétävlingen har fått namnet The Next Helsinki.

- Vi bjuder in människor som jobbar med sociologi, miljö, arkitektur, landskapsplanering och konst för att fundera kring vad konstens roll är i staden. Vi ska också få fram ett förslag på vad Guggenheimtomten kunde användas till, något som alla ska kunna tycka är bra och nyttigt, berättar arkitekt och stadsforskare Kaarin Taipale om tävlingen.

Tävlingen pågår till och med den 2 mars 2015, och utöver en arkitektonisk plan vill tävlingsjuryn ha en ritning eller en essä om planen.

- Tävlingen är inte ett ställningstagande mot Guggenheim i sig, utan vi vill öppna en mer upplyst och livlig diskussion kring konst och stadsutveckling i Helsingfors, säger Taipale.