Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fem svenskar fem dagar före valet

Från 2014
Uppdaterad 09.09.2014 13:31.
Jessica George Bam, Sveriges riksdagsval 2014
Bildtext Jessica George Bam
Bild: Yle/Ingemo Lindroos

Yle nyheter frågar fem svenskar om valet på söndag. Då väljer Sverige ledamöter till riksdag, kommun och landsting.

1. Vad är den viktigaste valfrågan för dig?

2. Vilket parti kommer du själv att rösta på?

Jessica George Bam, Eskilstuna:
1. Att man får bra utbildning och har bra skola och att man hittar jobb - att det inte finns så många arbetslösa. Och att man känner sig trygg med poliser och det samhället kräver.

2. Jag tror att jag kommer att rösta på socialdemokraterna. Jag tycker de känns som ett bra parti jämfört med Moderaterna och speciellt Sverigedemokraterna. De känns inte så - jag vet inte om man kan säga det - men de är inte så rasistiska.

Catlin Ruston, Sveriges riksdagsval 2014.
Bildtext Caithlin Ruston
Bild: Yle/Ingemo Lindroos

Caithlin Ruston, Eskilstuna:
1.Oj det finns väldigt mycket viktigt just nu, men jag tycker att man borde lyfta speciellt skolan och vården. Sverige är ett land där vi står för mångkulturalitet - omfamna varandra helt enkelt!

2. Jag kommer att rösta på Miljöpartiet eller Vänsterpartiet. Jag står för ett mångkulturellt samhälle, där man värnar om miljön, skola, vård - människan helt enkelt. Jag är trött på att se folk arbeta ihjäl sig och tomma löften.

Peter Randen
Bildtext Peter Randén

Peter Randén, Södertälje:
1. Jag försöker ibland förstå om det är någon speciell fråga som är särkilt viktig. Det är egentligen inte frågan om partier, utan frågan om block. I sakfrågor har den ena sidan rätt, men jag vill ändå lita på den andra sidan, eftersom det är den färdriktningen som jag vill ha för samhället.

2. Jag vill rösta på ett Alliansparti. Jag kan tycka att det ena eller andra partiet inom Alliansen har viktiga frågor. Men jag resonerar som så, att det är viktigt med ett starkt parti, alltså Moderaterna, om det inte är så att ett annat parti ligger just på gränsen. Då kan det vara viktigt att rösta "karmrat", men jag har inte riktigt koll på hur de andra ligger.

gert Olsson
Bildtext Gert Olsson

Gert Olsson, Järfälla:
1.Miljön tycker jag är viktigast, eftersom den verkar skena iväg hursomhelst. Jag är ju inte för Alliansen precis, jag önskar att de skulle bort nu. De säljer ut för mycket och privatiserar och har sig.

2. Jag har redan röstat, men det är hemligt.

William Höckert
Bildtext William Höckert

William Höckert, Stockholm:
1. För mig är den viktigaste frågan värnskatten (fem procent extra i skatt för personer som har höga inkonster, red.anm.). Det finns ju viktiga frågor utan den också, men det är min huvudfråga, den jag brinner för.

2. Jag röstar på högern. Det beror bland annat på att jag anser att vänsterns budgetpolitik är otydlig, jag förstår inte vad de menar. Men det ser ut som om de röda kommer att vinna. Det är svårt för Moderaterna att få fler mandat nu efter åtta år.
Många kan vara arga på att privatiseringen inte gick som den skulle, till exempel att vissa skolor har fått läggas ner. Det tror jag att de röda kommer att vinna på.