Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inga Tom of Finland-frimärken i Halpa-Halli

Från 2014
Uppdaterad 09.09.2014 14:18.
Frimärke med Tom of Finland-motiv

Den kristna butikskedjan Halpa-Halli kommer inte att sälja de homoerotiskt färgade frimärkena av konstnären Tom of Finland. Enligt kedjans vd representerar frimärkena inte kedjans värderingar.

Halpa-Halli är en butikskedja med bas i Karleby. Kedjan har närmare fyrtio butiker runt om i Österbotten. Halpa-Halli betonar kristna värderingar, man säljer varken tobak eller alkohol och har inte heller öppet på söndagarna.

Kedjans vd Janne Ylinen säger till Yle Keski-Pohjanmaa att man bestämde sig för att inte ta med frimärkena i sortimentet redan då Itella lanserade dem i våras. Enligt Ylinen representerar Tom of Finland-märkena alltså inte kedjans värderingar. Han säger ändå att det inte handlar om något ställningstagande.

-För oss är alla kunder lika värda. Det ligger inget politiskt i det här, säger vd:n.

Etiken övervägs kontinuerligt

Enligt vd:n handlar det om ett produkttaktiskt drag, Halpa-Halli vill inte provocera inom sitt verksamhetsområde. Vd:n talar vidare om respekt för kundernas sinnesfrid. Enligt honom har kundresponsen varit klar. Kedjan har fått enorm stödande feedback kring frågan, säger han.

Janne Ylinen säger också att hans kedja ofta får ta ställning till vilka slags produkter som ska finnas i sortimentet. Det här gäller exempelvis beslut om leksaker, man måste väga kassaklirret mot etiken, säger Ylinen.

Det var tidningen Keskipohjanmaa som rapporterade om Halpa-Hallis beslut först.