Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nya Zabadak öppnar på Vårdbergsgatan i oktober

Från 2014
Uppdaterad 10.09.2014 07:17.
Dagispyssel

Planerna för Åbos svenska ungdomsgård Zabadak går framåt och nu är det klart att ungdomsgården öppnar i oktober i Folkhälsans eftislokaler på Vårdbergsgatan 4.

Ungdomsgården blev hemlös i och med att Katedralskolan där också Zabadak höll till, renoveras.

- Ett alternativ hade varit att flytta Zabadak till finska ungdomsgården Vimma, men det gick inte jag med på. Då skulle den svenska verksamheten snabbt slukas upp av det finska, säger Kerstin Paananen som är avdelningschef för stadens ungdomstjänster.

zabadak,
Bildtext Zabadak höll tidigare till i Katedralskolans källare.

- Platsen på Vårdbergsgatan är inte den bästa tänkbara, men på det här viset får vi det svenska på ett ställe, säger Paananen.

Zabadak kommer att hålla öppet måndagar, onsdagar och torsdagar samt varannan fredag och varannan söndag. På vardagar öppnar ungdomsgården klockan 17 då eftisbarnen gått hem och stänger senast klockan 21.

Redan nu är det trångt i lokalerna där Folkhälsans Sirkkala eftermiddagsklubb håller till. Varje vardag tar eftermiddagsklubben emot cirka 90 barn och morgonklubben "morris" tar emot 30-45 barn. Eftermiddagsklubbens ansvariga ledare San Törnroth är fundersam hur det ska gå att samsas.

- Det är väldigt fullt och vi har många barn. Förhoppningsvis kommer vi fram till en lösning som fungerar för alla, säger Törnroth.

Enligt Kerstin Paananen får man satsa på att ordna det praktiska så bra som möjligt.

- Vi får samarbeta flitigt och diskutera oss fram till hur alla ska rymmas in. Ungdomarna ska också få vara med och inreda något av rummen, säger Paananen.

Ettorna Villiam Nylund, Linus Heikkanen och Felix Forsman skyndade sig till Folkhälsans eftis då skoldagen var slut. San Törnroth är eftisets föreståndare.
Bildtext San Törnroth med eftisbarn (februari 2014).

- Det är på vårt ansvar att lokalerna är städade då skolbarnen kommer till morris på morgonen, säger Paananen.

Ena ungdomsledartjänsten lediganslagen

Två ungdomsledare kommer att finnas på plats på Zabadak. Just nu är den ena tjänsten lediganslagen och ansökningstiden går ut om en dryg vecka. Den andra tjänsten innehas av Kaarina Ruusuvirta-Okur som just nu är alterneringsledig några månader. Hon vikarieras av Anssi Järvinen.

Av praktiska skäl kommer Zabadak att stå öppet från klockan 17 men vissa skolelever behöver ett ställe att vara på också före det.

- Därför ska vi höra oss för om det finns någon lokal i S:t Olofsskolan där de unga kunde vara innan Zabadak öppnar, säger Paananen.

Zabadak finns till för barn och unga i åldern 9 -18 år. De flesta som besöker gården är mellan 14-16 år.

Flytten från Katedralskolan till Vårdbergsgatan sparar 19 000 euro per år i hyreskostnader.