Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Lavrov: Inled samtal om Donetsk och Luhansk

Från 2014
Uppdaterad 09.09.2014 17:35.
Sergej Lavrov
Bild: AFP / Lehtikuva

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov efterlyser samtal om Donetsk- och Luhanskregionernas politiska status. Samtidigt beskyllde han Ukraina för att förbereda en offensiv.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov uppmanade i dag Ukraina och de proryska rebellerna att snabbt inleda samtal om Donetsk- och Luhanskregionernas politiska status.

Ryssland avvisar fortfarande alla beskyllningar om Moskva som aktiv part i konflikten. Däremot vill Ryssland pressa Ukraina att fullfölja sitt löften kring konstitutionella reformer i Ukraina, tillade utrikesministern.

Enligt Lavrov har vapenvilan i stort sett hållit, men samtidigt beskyllde han Ukraina för att förbereda en attack mot rebellerna. Enligt honom koncentreras nu ukrainska styrkor med tunga vapen i närheten av staden Debaltseve, ungefär 70 kilometer nordost om Donetsk.

Ukraina, i sin tur, beskyller de proryska rebellerna för de senaste dagarnas brott mot vapenvilan. Enligt Ukraina har åtminstone fem ukrainska soldater och en civil kvinna dödats sedan vapenvilan trädde i kraft i fredags.