Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Metallmusiken ska få synlighet

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Underjord är ett av banden som spelar på Ostrobothnia Music Expo 2014.
Bildtext Underjord är ett av banden som spelar på Ostrobothnia Music Expo 2014.
Bild: Underjord

På fredag kör den nya minifestivalen och mässan Ostrobothnia Music Expo igång i Vasa och Jakobstad. Syftet är att visa upp den professionella, men ibland bortglömda tyngre musiken som finns i Österbotten. Vi tar ett snack med Joakim Finholm från bandet Underjord.

Ostrobothnia Music Expo

  • En blandning av en minifestival och en mässa. Förutom att banden Underjord, Kaos Krew och Thoby Loth spelar så kommer det att finnas folk, till exempel lokala instrumentbyggare, som ställer ut och visar upp sina varor.
  • Ska också fungera som en mötespunkt där man kommer åt att visa upp sig och träffa andra musiker.
  • Riktar sig till alla, också folk som inte känner till musikstilen men är nyfikna på den.
  • Hålls den 12.9 på Leipätehdas i Vasa, och den 13.9 i Schaumansalen i Jakobstad.

Joakim Finholm är en av arrangörerna, och han spelar också i ett av banden, nämligen Underjord. Underjord och bandet Thoby Loth känner varandra bra, och Joakim känner också killarna i bandet Kaos Krew bra, och där någonstans föddes idén till festivalen.

- Det finns en massa bra band här i trakten som gör skivor och spelar här och där, men om man inte är väldigt intresserad av tyngre musik så vet man inte om att de finns. Vi vill lyfta fram den här musiken för en bredare publik, och därför har vi också valt att spela i konsertsalen Schauman i Jakobstad.

Genom att spela i en konsertsal, som de gör i Jakobstad, kan de hålla evenemanget utan någon åldersgräns. På det sättet hoppas de kunna locka hela familjer.

- Vi hoppas vi kan ta bort lite av fördomarna som kanske finns till tyngre musik, säger Joakim.

I Vasa spelar de ändå på en klubb där man tyvärr måste vara 18 för att få komma in. I Vasa kommer inte heller utställarna att vara med, så det blir mer som en vanlig konsertkväll.

Underjord var ett självklart val

Joakim och hans medarrangörer hoppas att evenemanget ska gå runt, och att publiken ska hitta dit. Gör den det så kan de kanske ordna evenemanget på nytt nästa år, med nya band. Varför de valde just de här banden är ganska självklart. Iallafall när det kommer till Underjord.

- Underjord var en självklarhet eftersom jag spelar i det, och vi har just släppt en skiva på ett tyskt bolag, Vi funderade vilka andra band som nyligen släppt skivor och som vi gillar, och då fick Thoby Loth en självklar plats. Det är ett av Österbottens bästa band, om inte DET bästa bandet. Kaos Krew släppte nyligen en skiva och jobbar nu på nästa. Vi har fler band som vi har pratat med och blir det flera år kommer de med, säger Joakim.

På senare tid har det varit rätt tyst om Thoby Loth, och det här blir deras första spelning på väldigt länge. Kaos Krew är mitt uppe i arbetet med ett album.

- De spelar industrial rock, lite som Pain och Clawfinger. De har gjort två eller tre skivor och ute i Europa har industrialkretsarna varit intresserade av dem och gjort intervjuer med dem. Det är högklassig musik som folk här i trakten bara inte har hört.

Hur är det med ditt eget band Underjord. Hur skulle du beskriva er?

- Det är mörk musik. En blandning av en massa olika grejer, allt vi har lyssnat på sedan vi var barn. Musiken innehåller mycket etno- och folkinfluenser. Man kan också känna kopplingar till Black Sabbath och My Dying Bride. Sedan finns det också kopplingar till elektronisk musik och industrial, eftersom det är grejer som intresserar mig, Tanken är att vi ska blanda det akustiska och analoga med det syntesiska och digitala, och se vad som händer, säger Joakim.

En musikscen som tynar bort?

Musikscenen i Österbotten har sakta men säkert blivit mindre aktiv. Banden kanske finns där, men man ser dem inte.

- Jämfört med när jag var ung så upplevs det nog som lite tyst. När jag var tonåring så fanns det spelningar hela tiden och en massa intressanta band.

- Men när man gräver och skrapar under ytan märker man att det finns många bra band, det är bara det att de inte syns. De gör inte så många spelningar heller, vilket är konstigt. Många har ändå blivit signade, till exempel så släppte Magenta Harvest nyligen en skiva. Men här i trakterna har det varit tyst om det. Det kanske beror på att det inte finns så många ställen att spela på. Och så behövs det eldsjälar som startar igång saker och ordnar spelningar.

Vilken tur att det då finns eldsjälar som Joakim som tar tag i saker och ordnar event som Ostrobothnia Music Expo. Blev du nyfiken? Här kan du läsa mer.