Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Grönt ljus blev gult för Nordkalk på Gotland

Från 2014
Uppdaterad 09.09.2014 18:49.
Kalksten.

Det är fortfarande oklart om det finländska företaget Nordkalk och SMA Mineral får bryta sten i Bunge Ducker på norra Gotland.

Svenska Mark- och miljööverdomstolen meddelade i dag att det beviljas prövningstillstånd för Nordkalks planerade kalkstenstäkt.

Bägge företagen fick klartecken för att få börja bryta sten i juni i år av Mark- och miljödomstolen. Nordkalks tillstånd sällde brytning i det omstridda kalkbrottet i Ojnareskogen, och SMA Mineral AB fick lov att utvidga sin befintliga täkt i området..

De som motsätter sig verksamheten överklagade beslutet.

Miljööverdomstolen anser nu att man funnit skäl för ytterligare prövning av villkor och tillstånd för Bungetäkten. Miljöutredningar och miljöprövningar har gjorts i ärendet sedan 2006.

Överklagandet var väntat

Naturskyddsföreningen Bevara Ojnareskogen gläds över beslutet - föreningen anser att naturen i Bunge är unik. Området ligger invid ett Natura 2000-område.

Vid årsskiftet upphör Nordkalks tillstånd att bryta kalk i Klinthagen. Den nya kalktäkten ligger några kilometer från Klinthagen.

Kalkstensbrytning har förekommit på Gotland sedan tidigt 1600-tal och ön är en av de viktigaste kalkstensproducenterna i Sverige.

Bungetäkten är Nordkalks största investering någonsin. Det är tänkt att kalkstenen bryts och krossas på plats i täkten. Sedan transporteras stenen cirka åtta kilometer via ett transportband till ett sorteringsverk och vidare till hamnen i Storugns för utskeppning.

Läs mer om saken:
Nordkalk fick ja på norra Gotland
Bakslag för Nordkalk på Gotland