Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svensk försvarsexpert: Planet MH 17 sköts ner

Från 2014
Uppdaterad 09.09.2014 17:39.
Vrakdelar
Bild: Reuters

Det holländska team som utreder orsaken till att flyg MH 17 kraschade undviker att tala om att planet skulle ha skjutits ner. En svensk försvarsexpert säger däremot att det knappast kan handla om något annat.

Det nederländska teamet utesluter nu att olyckan skulle ha orsakats av tekniska problem. Inget pekar heller på att besättningen skulle ha orsakat kraschen. I stället talar man i rapporten om att externa faktorer orsakade att planet störtade. Planets vrakdelar som fortfarande ligger på en åker invid den ryska gränsen i östra Ukraina är fulla av små hål.

- Det som de här hålen talar om är att sprängdelen av den missil, som skickades mot planet, har varit fragmenterad och skickat ut en massa metalldelar mot flygplanskroppen, säger överstelöjtnant Stefan Persson-Tyrling som är chef vid sektionen för luftoperationer vid den svenska försvarshögskolan.

Stefan Persson-Tyrling menar att de hål som finns på flygplanskroppen tyder på att det med stor sannolikhet handlar om en BUK-missil.

Kan det längre handla om något annat än att planet har skjutits ner?

- Det verkar osannolikt. Man ser att flygplanskroppen har sprängflänsar inåt. Man kan med största sannolikhet säga att planet har påverkats utifrån av en missil eller motsvarande.

Varför säger man inte direkt att planet har skjutits ner?

- Politiskt tvistar man fortfarande om vem som har åsamkat den här katastrofen. Man vet inte heller om det handlar om ett stridsplan med robot eller ifall det är en missil som skjutits ifrån marken. Innan den här frågan är löst så tror jag inte att man kommer att uttrycka sig klart.

Det holländska teamet ska publicera en utförligare rapport nästa sommar.

Läs också: Rapport: Föremål trängde in i MH17 utifrån