Dåliga ekonomiska tider lägger krokben för ungdomsgarantin
Ungdomsgarantin har inte lyckats råda bot på arbetslösheten bland ungdomar. Det var meningen att alla under 25 åringar, och de som är under 30 och har en examen, hittar antingen ett jobb eller en studieplats inom tre månader.
Cecilia Fonselius är 21 år gammal och har varit arbetslös i två månader. Hon har nyss börjat på ungdomsverkstaden Sveps i Helsingfors. Cecilia litar inte på ungdomsgarantin.
- Det låter bra, men jag är själv skeptisk och tror inte att ungdomsgarantin kan hålla i alla situationer. Jag har själv haft så mycket problem med att hitta jobb inom det yrke jag är utbildad till. Jobben finns helt enkelt inte, säger Cecilia Fonselius som är utbildad media-assistent.
Cecilia och hennes vän Sara Stigzelius jobbade på samma skönhetssalong, men när ägaren packade ihop och flyttade till Tammerfors eftersom det gick så dåligt blev de båda arbetslösa. Det var två månader sedan. Nu har de båda börjat på ungdomsverkstaden Sveps, där de får hjälp med sitt jobbsök.
Sara är utbildad datanom men drömmer om att någon dag jobba med mode.
- Det är svårt att få jobb när det är så många som söker. Jag söker helt vanliga kassajobb, i butiker och allt möjligt, säger Sara Stigzelius.
Det var ifjol som ungdomsgarantin utvidgades till att också gälla ungdomar under trettio som har en examen. Alla ska inom tre månader hitta jobb, studieplats eller en plats på ungdomsverkstäder som till exempel Sveps.
De 60 miljoner som staten använt år 2013 på ungdomsgarantin har inte rått bot på arbetslösheten bland ungdomar. Största orsaken är enligt Statens revisionsverk de dåliga ekonomiska tiderna. De förändringar som gjorts på TE-byråerna som ska drivas med allt mindre personal har också haft en inverkan.