Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Heidi Finnilä: Är Sverige ett land där alla inte får säga sin åsikt?

Från 2014
Uppdaterad 12.09.2014 14:23.
programledare för Obs debatt

Sista veckan inför valet i Sverige kör i gång och huvuden börjar falla. Störst är manfallet hos Sverigedemokraterna, men också andra partier har förlorat kandidater efter att de har gett uttryck för politiskt inkorrekta åsikter.

Två moderata kommunalpolitiker i Gävle fick avgå efter att ha uttalat sig nedlåtande om invandrare. Jan Åbjörn sade inför Sveriges Radios dolda mikrofon att migrationsverket måste sortera bättre och kallade invandrare för drägg och Karl-Olof Tunelid ondgjorde sig över att invandrarna får lyxbarnvagnar på samhällets bekostnad.

En intressant skillnad mellan Sverige och Finland är att här får man fortsätta som riksdagsledamot efter sådana uttalanden, medan man i Sverige får avgå.

Centerpartisten Dayana Jadarian blev tvungen att dra tillbaka sin kandidatur efter att ha postat en propagandavideo med USA:s kändaste rasist, f.d. Ku Klux Klan-ledaren David Duke. I videon attackerar Duke judar med typiska antisemitiska argument.
Jadarian tyckte att videon passade bra som ett inlägg i debatten om Israels Palestina-politik. Enligt henne innehöll videon ingen rasism.

Kvällstidningen Expressen lyckades avslöja nio stycken Sverigedemokrater som uttryckt sig anonymt på olika nätdiskussioner och gett uttryck för grov och våldsam rasism. Den synligaste av dem är rättsvetaren Christoffer Dulny, ordförande för SD i Stockholms stad och partiets förstanamn i kommunvalet i Stockholm.

"Araber har våldsammare gener, nu får de kortare fängelsestraff".

"Invandrare är absolut värst på att ljuga, manipulera, köra fulsälj, hetsa etc. De är helt skamlösa och passar därför extremt bra in i denna bransch. Många av dem saknade helt moraliska kompasser".

Efter Expressens avslöjande har alla SD:s kandidater som uttryckt sig rasistiskt fått lämna sina uppgifter. Enligt partiet har man nolltolerans vad rasism beträffar.

Av allt att döma går det hett till i Sverige just nu, visserligen hör det till i valtider. Men på något sätt verkar det som att det bubblar väldigt mycket under den politiskt korrekta ytan.

Varför får man inte säga vad som helst?

För många är PK, det politiskt korrekta, en svordom och ett hinder för att få säga vad man tänker. I motsats till oss finländare har de väluppfostrade svenskarna för länge sedan lärt sig vad man får säga och vad man inte får säga i det offentliga utrymmet.

Men när man sedan får lyfta på locket i det icke offentliga utrymmet, när man tror att man är trygg och anonym, häver man ur sig mångfaldigt värre saker än vad vi ibland lite plumpa finländare gör. Kanske det politiskt korrekta i Sverige inte alls är en så bra sak som vi skulle vilja tro. En del känner att de tvingas ha munkavel.

Det är viktigt att kommunicera och föra en dialog, men framförallt är det viktigt att visa respekt. Att en del politiker är så fullständigt respektlösa och hatiska när de tror att ingen får veta vad de på riktigt tänker är både chockerande och oroande.

För det är inte okej att uttrycka sådana fördomar som de gör, varken privat eller offentligt. Det är inte okej att gå ut med osanningar om invandrares barnvagnspreferenser och hur mycket man tror att det kostar för samhället. Det är inte okej att kalla invandrare med fula ord.

Borde vi öppna det politiskt korrekta så alla förstår?

Det är en bra sak att de här politikerna tar konsekvenserna av sina misstag och avgår, men jag undrar om den politiska diskussionen i Sverige borde dra i gång en ny växel för att inbegripa också dem som är trötta på det politiskt korrekta.

Tydligen finns det ett stort behov att få uttrycka åsikter som går utanför gränsen till det politiskt korrekta och tydligen finns det en stor frustration över att man då bara blir nedtystad. Det finns en samling personer som känner att de inte är värda att vara med i diskussionen.

Deras behov att få uttrycka sig blir bara större, och deras offerroll värre när de känner att de inte får vara med. Det verkar behövas en diskussion där alla får vara med och uttrycka sin åsikt, men där alla bör visa respekt. En diskussion där alla skulle förstå att det på riktigt finns gränser för vad man får häva ur sig.

En sådan diskussion behöver vi både här och i Sverige.

Här fanns tidigare en liveblogg. Den är numera borttagen.

Mer om ämnet på Yle Arenan